Rețete cu povești
(Prima ediție: joi, 1 iunie 2023)
Invitata noastră de astăzi este Alice Neculea, director adjunct la Muzeul de Artă, comisarul Taberei de Sculptură Monumentală Contemporană de la Ploiești, membră a Asociației Culturale 24PHarte și a Cenaclului literar-artistic ”I.L. Caragiale” Ploiești.
Ingrediente
- 8 mere
- 400 g pulpă de vițel
- 1 ceapă
- 3 căței usturoi
- 1 pahar de vin (sec)
- zeama de la ½ lămâie
- sare/piper
- boia de ardei
- rozmarin/pătrunjel
- cașcaval ras (pentru presărat deasupra)
Dacă se dorește, se pot adăuga și câteva (2-3) roșii tăiate cuburi, atunci când se călește carnea.
Mod de preparare
Ceapa se taie mărunt, usturoiul se pisează, apoi se călesc puțin în câteva linguri de ulei de măsline unt sau unt+ulei). Se adaugă carnea tocată și vinul și se fierb la foc mic până scade toată zeama. Se potrivește de sare și piper, se adaugă boia dulce, rozmarinul/pătrunjelul (verdeață după gust). Se adaugă la călit și roșiile, dacă doriți.
Merelor li se taie câte un căpăcel, apoi cu ajutorul unei lingurițe se îndepărtează semințele și o parte din miez (să rămână am 1 cm grosime peretele mărului). Se stropesc cu zeama de lămâie, apoi se umplu cu carnea ușor răcită. Se presară cașcaval deasupra și se pun căpăcelele.
Se așază într-o tavă, apoi se dau la cuptor, la foc mediu, pentru circa 20-25 de minute sau cât este cazul (fiecare își știe cuptorul). Poftă bună!
A consemnat Leonida Corneliu CHIFU