close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Două delicii poloneze

Rețete cu povești
(Prima ediție: 1 iunie 2023)

Căci deviza noastră este
”Nicio masă fără pește”

Maria Băescu, fost președinte al Alianței Civice Prahova, ne propune două delicii ale bucătăriei poloneze, servite ca felul unu și felul doi, în următoarea ordine:

Se iau unu-doi heringi sărați, două cepe, un ou, muștar, oțet și puțin untdelemn. Fileurile de heringi se scot de pe oase și se țin două-trei ore în vin (se recomandă vin alb, pentru ca fileurile să nu-și modifice culoarea). În acest fel, se desărează și se fezandează. Peste fileurile scoase din vin se toarnă sos de muștar, care se prepară cu un gălbenuș, puțin oțet și puțin untdelemn. Se bat până se formează o maioneză subțirică. Fileurile se servesc cu felii de ceapă alături. Heringii sunt un gen de ”antre”.

Se trece apoi la felul doi. Se iau 400 grame carne de vițel sau porc, 100 g unt, o ceapă, doi-trei căței de usturoi, o ceșcuță cu vin alb, sare și piper. Carnea se taie felii și se bate bine, ca pentru șnițel. Se sărează și se piperează, iar feliile de carne se prăjesc în unt, cu ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Se scot apoi feliile din tigaie, sosul se stinge cu vin alb și se toarnă peste șnițele. Șnițelele se servesc cu cartofi fierți natur și cu gogoșari.

Secretul frumuseții polonezelor

”Am servit pentru prima dată aceste feluri de mâncare într-o excursie făcută în Polonia, la Cracovia. Acolo am intrat într-un local cu mâncăruri tradiționale. Mâncarea de bază este acest șnițel cu cartofi, care reprezintă felul doi. După ce veți consuma aceste feluri, o să aveți o dorință de a merge în Polonia. Sunt mâncăruri pe care vi le recomand cu toată căldura, mai ales că peștele este atât de sănătos. Da, sunt de acord cu vechiul îndemn: nicio masă fără pește. Că e pe bune. Numai că, pe vremea lui Ceașcă mâncam peștele de sărăcie, acum e prea scump.
Bucătăria poloneză e picantă. Și a noastră e bună și variată. În Polonia se mănâncă destul de mult pește și ați văzut ce frumoase sunt polonezele”.

”Un alt motiv să merg în Polonia”, mi-am zis imediat, entuziasmat.

                                                          A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                      care și-a făcut bagajele pentru Cracovia

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.