close
Actualitate

Asta-i pofta ce-am poftit!

”Asta-i pofta ce-am poftit!”

La ceasurile 17 trecute fix mesenii lui Conuʹ Iancu se întâlnesc pentru desfătarea simțurilor estetice, culinare și literare. Aperitivul (cel mai recent poem) proaspăt scos din cuptorul inspirațional este servit auditoriului de către Luminița Bratu (o poezie dedicată războiului din Israel), Gabriel Comanroni (Faust test), Ramona Müller (Visele realității) și Frone Ilarie (Shakina și Visul). Facem cunoștință într-o scurtă prezentare a Ramonei Müller cu cel care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2023, scriitorul norvegian Jon Fosse. Mihai Ioachimescu ne propune din lista specială a Cinefilonului, ”preparatul” cinematografic ”The Words- Hoțul de cuvinte” (2012). Emilia Luchian ne oferă o analiză de culise și profundă a realităților și relațiilor din cadrul circului, unde rețeta de viață este bazată pe talent și muncă asiduă.


Felul principal al serii ne este servit de redactorul (bucătarul) șef, Leonida Chifu ”Rețete cu povești” culese de-a lungul timpului pe când lucra la Gazeta Prahoveană. Chiar dacă schimbările politice s-au făcut simțite în viața prahovenilor, conținutul tirajului a rămas neschimat. Fiecare dintre rețete are o poveste, deoarece a fost preluată de la interlocutor, sunt deci rețete povestite. Fiecare preparat a creat o anumită stare sau a fost pregătit în anumite împrejurări, cu oameni dragi. Sunt rețete pentru condiții de criză, rețete ale singurătății, ale sărăciei și supraviețuirii în condiții cotidiene sau vitrege, ale salvării, rețete fine și pentru toate gusturile, de pe toate continentele, pentru toate buzunarele, pentru vecini și vecine, rețete pentru familie, pentru prieteni și pentru oaspeți. Sunt de asemenea rețete ale fericirii și întristării, pentru oameni grași, dar și pentru cei supli, rețete electorale, de noapte și de zi, rețete pentru cheful de viață și pentru frumusețe, rețete făcute cu dor și rețete ale recunoștinței. Se desprind din meniu și rețetele pentru confort interior și cele pentru vremuri acre, bucătărie arheologică și chiar subacvatică, dar și hrana dacică de milenii.
În era tehnologiei ni s-a schimbat foarte mult comportamentul alimentar. Comandăm mâncarea și suntem mereu pe fugă. Este vital să ne readucem în viață principii sănătoase.
Primul bucătar evidențiat la bancul de lucru, Corneliu Ieremia a fost timp de două decenii directorul Filarmonicii Paul Constantinescu, Ploiești. Acesta ne recomandă ”Plăcintă cu ouă și suflet a la Ieremia”. În continuare se păstrează un moment de reculegere pentru Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga”. Pe lângă ”trufandalele lingvistice” de la Nicolae Boaru s-a păstrat o ”trufanda gastronomică”, și anume, ”Raci fierți în bere”. Lui Max Kurzberg, membru al comunității evreiești din Prahova și ofițer în rezervă în Armata israeliană îi aparține ”Budincă a la Israel”, un produs pentru oameni cu greutate, dar liniștiți. Următoarea rețetă se numește ”Survivor – șerpi și broaște la piatră” și ne este propusă de către un alpinist, tanchist și scafandru român, căruia din motive de confidențialitate îi vom spune Ion Panait. Sanda Balcan, restaurator la Muzeul ”Paul Constantinescu”, secție a muzeului de Istorie și Arheologie Prahova este protagonista ”Cubului de nuci”, o prăjitură care unește familia. Domnica Sorescu-Voicu, îndrăgita interpretă ploieșteancă de muzică ușoară, romanțe și cântece de petrecere este cea care preferă ”sărmăluțele de post cu ingredient magic”. Letiția Gheorghe, fost bibliotecar al Cercului Militar Ploiești ne invită să experimentăm musaca de post cu soia.
După această diversitate de gusturi și personalități ne facem siesta exprimându-ne opiniile culinare. Cenacliștii sunt invitați să contribuie cu propriile rețete la meniul de joi.

A consemnat Ramona Müller, secretar literar al Cenaclului I.L.Caragiale Ploiești
Sub egida Asociației Culturale 24Pharte
Nu există patriotism fără patrimoniu.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.