close
Creștinătate

SAPTAMANA LUMINATA DIN NOU LA ATHOS 5 – Manastirea ruseasca Sf. Pantelimon 6

SFANTUL SILUAN ATHONITUL 2

O noua poveste a Sf. Siluan intitulata “Convorbiri cu niste copii”. Sunt 100% convins ca acei copii suntem noi. Si noi avem o varsta duhovniceasca. Poti sa ai 50 ani dar duhovniceste 2 si inca sa alergam dupa cele ale firii omenesti. Asa cum zice Sf. Ap. Pavel: 1.Şi eu, fraţilor, n-am putut să vă vorbesc ca unor oameni duhovniceşti, ci ca unora trupeşti, ca unor prunci în Hristos.

2.Cu lapte v-am hrănit, nu cu bucate, căci încă nu puteaţi mânca şi încă nici acum nu puteţi,
3.Fiindcă sunteţi tot trupeşti. Câtă vreme este între voi pizmă şi ceartă şi dezbinări, nu sunteţi, oare, trupeşti şi nu după firea omenească umblaţi? 1 Cor 3: 1-3
In poveste Sf. Siluan ne spune cum sa fim duhovnicesti – adica in comuniune cu Hristos.

“Niște copii drăguți alergau prin luncă, culegeau flori, cântau și se bucurau, pentru că în ei sălășluia harul lui Dumnezeu. Dar iată că au văzut un monah și i-au spus:
– Privește! Domnul a împodobit cerul cu stele și pământul cu râuri și grădini; vulturi zboară în înălțimi dea supra norilor și se desfată cu frumusețea naturii, păsările cântă vesele în dumbrăvi și în poieni, dar tu, monahiile, șezi în chilie și nu vezi toată frumusețea lui Dumnezeu. Șezi și plângi. De ce plângi în mica ta chilie când soarele strălucește și luminează toată lumea în frumusețe și pre tutindeni e bucurie pe pământ?

Așa au întrebat niște copii pe un monah, iar el le-a răspuns: –
Copii, voi nu înțelegeți plânsul meu. Sufletul meu plânge pentru voi, că nu-L cunoașteți pe Domnul Care a făcut toată această frumusețe. Sufletul meu îl cunoaște și aș vrea ca și voi să vunoașteți aceasta și de aceea sunt trist și mă rog lui Dumnezeu pentru voi, pentru ca și voi să-L cunoașteți pe Domnul prin Duhul Sfânt.

Ce înseamnă a cunoaște pe Domnul prin Duhul Sfânt?
E cu neputință, copii, a-L cunoaște pe Domnul cu mintea. Dar citiți dumnezeieștile Scripturi, în care viază harul care vă va îndulci, și așa veți cunoaște pe Domnul și-i veți fi robi Lui cu bucurie, ziua și noaptea. Când însă îl cunoașteți pe Domnul, atunci vă părăsește dorința de a vă mai uita la această lume, iar sufletul se va strădui să vadă slava Domnului în ceruri.

Dar nouă ne plac florile și să hoinărim și să ne veselim.
Vă place să hoinăriți prin poieni și să culegeți flori, vă place să cântați și să ascultați cântecele păsărilor, dar în cer sunt lucruri mai frumoase decât toate acestea: e raiul, unde viază Domnul împreună cu îngerii și cu sfinții. Și acolo este veselie și se cântă cântări, dar mai frumoase, și când sufletul ascultă aceste cântări nu le mai poate uita niciodată și nu-i mai atrag cântecele pământești.

Dar nouă ne place să cântăm.
Cântați, copii, Domnului prin Duhul Sfânt; cântați în smerenie și iubire.
Dar tu de ce plângi? Nu înțelegem.
Plâng pentru voi, copilași. Mă uit la voi, mi-e milă de voi și rog pe Domnul să vă păzească ca să cunoașteți pe Făcătorul și Domnul vostru. Mă uit la voi și voi semănați cu Copilul Hristos, și vreau ca voi să nu pierdeți harul lui Dumnezeu și să nu vă asemănați, când vă mâniați, vrăjmașului, pentru gândurile cele rele. Vreau ca voi să fiți totdeauna asemenea Fiului Preacuratei Maicii lui Dumnezeu. Aceasta v-o dorește sufletul meu. Pentru aceasta mă rog. Mi-e milă de toți copiii de pe pământ și de aceea plâng pentru toți copiii nevinovați și orfani. Plâng, copii, pentru lume și jelesc pentru tot norodul lui Dumnezeu.
Doamne, trimite mila Ta peste copiii pământului pe care îi iubești și dă-le să Te cunoască prin Duhul Sfânt și să învețe să Te slăvească.. Cu lacrimi Te rog, ascultă rugăciunea mea și dă tuturor să cunoască slava Ta prin Duhul Sfânt.
– Copii, iubiți-L pe Dumnezeu, cum îl iubesc îngerii.
– Noi nu L-am văzut niciodată pe Dumnezeu cum putem să-L iubim?
Copilașii mei iubiți, credeți totdeauna despre Dumnezeu că vă iubește și vă dă viață pentru ca să viețuiți veșnic împreună cu El și să vă îndulciți [desfătați] de iubirea Lui.
Cum putem ști noi că Dumnezeu ne iubește?
După roade, copilași, se cunosc iubirile: când suntem în iubirea lui Dumnezeu, am biruit păcatul, și în suflet e odihnă și veselie și vrem să ne aducem aminte de Dumnezeu în toată vremea, vrem să ne rugăm și în suflet sunt gânduri bune. Cum să știm ce fel de gânduri viază în noi, și care din ele sunt bune și care sunt rele? Ca să deosebiți gândurile bune de cele rele, trebuie să țineți mintea voastră curată în Dumnezeu.
Nu înțelegem, cum putem să ne ținem mintea la Dumnezeu, când nu L-am văzut pe Dumnezeu și nu L-am cunoscut, și ce înseamnă: minte curată?

Copilași, voi să vă gândiți că Dumnezeu vă vede, chiar dacă voi nu-L vedeți. Așa veți umbla totdeauna înaintea feței Domnului. Chiar dacă aceasta e o iubire mică, dar dacă păziți cuvântul meu, ea vă va duce la o mai mare iubire, și atunci, prin Duhul Sfânt, veți cunoaște toți ceea ce vă spun și în ceasul acesta nu înțelegeți.”

(Cătălin Rusu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.