close
Creștinătate

Tabăra de iarnă de la Mănăstirea Putna

În perioada 30 decembrie – 2 ianuarie, 200 de ascoreni din mai multe asociaţii din ţară s-au reunit la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava, în tradiţionala tabără de iarnă.

Studenţii au colindat obştea mănăstirii şi s-au întâlnit cu părinţii duhovnici pentru a primi sfat şi pentru a-şi lămuri multe din frământările tinereţii. În cele patru zile petrecute la Putna, tinerii au participat la slujbele oficiate în noaptea dintre ani – Privegherea, Acatistul Mântuitorului şi Te Deum, cât şi la Sfânta Liturghie săvârşită în prima zi a anului. În după-amiaza zilei de 1 ianuarie, în paraclisul mănăstirii a avut loc întâlnirea studenţilor cu părinţii Hrisostom Ciuciu şi Ieremia Berbec, care au susţinut conferinţele „Despre identitate şi demnitate“ şi „Urmăreşte-ţi ţelul“.

Pe data de 2 ianuarie, în ziua pomenirii Cuviosului Serafim de Sarov, membrii ASCOR au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Sihăstria Putnei, cu ocazia unuia dintre hramurile bisericii mari a mănăstirii, de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcop al Europei de Nord. La slujbă a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor: „În viaţa sa pământească, acest cuvios nevoitor avea o bucurie negrăită şi făcea din fiecare întâlnire cu cei din jurul său un eveniment pascal, întâmpinându-i pe toţi prin cuvintele: «Hristos a înviat, bucuria mea!». Şi noi am trăit în această zi o mare bucurie pascală, pe de o parte alături de Sfântul Cuvios Serafim de Sarov şi de toţi sfinţii rugători, iar pe de altă parte datorită reîntâlnirii cu Părintele Arhiepiscop Pimen, cu obştea mănăstirii şi cu credincioşii şi tinerii din această zonă binecuvântată a ţării“.

La finalul Sfintei Liturghii, conform tradiţiei, a fost oficiată de către cei doi ierarhi şi slujba Parastasului pentru părintele Sebastian Scheuleac, egumenul Sihăstriei Putnei. Astăzi, 5 ianuarie, se împlinesc 8 ani de la trecerea sa la Domnul.

Jurnalul unui pelerin la trecerea dintre ani

La trecerea dintre ani, voluntarii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) din toată ţara şi din Republica Moldova, împreună cu voluntarii din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) şi Studenţi Pentru Viaţă (SPV) s-au întâlnit în pacea şi în frumuseţea specifice Mănăstirii Putna. „Dumnezeu a pus în inima fiecăruia dintre noi chemarea de a veni la Mănăstirea Putna“, a spus pr. stareţ Melchisedec Velnic.

Organizată de ASCOR Suceava, întâlnirea voluntarilor a avut în prim-plan redescoperirea tradiţiilor româneşti, a credinţei şi a legăturilor dintre tineri. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 30 decembrie 2016 – 2 ianuarie 2017 în seninătatea Mănăstirii Putna şi a cuprins atât activităţi liturgice, cât şi culturale. Voluntarii din toată ţara au avut oportunitatea de a se cunoaşte, de a schimba idei şi de a-şi împărtăşi dragostea frăţească cu românii de peste Prut, sub protecţia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, bucuroşi a ne vedea „uniţi“ sub cupola sfântă a Mănăstirii Putna, asemeni Moldovei din perioada Domniei sale.

La această întâlnire au participat şi filialele ASCOR şi ATOR din Iaşi, dornice de cunoaştere, de a împrumuta din pacea şi din frumuseţea peisajului sfânt şi de a începe un an nou binecuvântat şi plin de evenimente şi de activităţi menite dezvoltării studenţilor şi tinerilor din Iaşi.

„Simt că am redescoperit Putna, o văd cu alţi ochi: doi trupeşti şi alţi doi sufleteşti. Anul acesta a fost special, iar motivele sunt multe şi diferite. Poate datorită oamenilor minunaţi cu care m-am împrietenit, rugăciunii neîncetate de pe meleagurile Putnei, părinţilor care se nevoiesc aici şi care ne împărtăşesc din roadele bucuriei lor duhovniceşti. Indiferent de motive, faptul că noi, tinerii, ne adunăm la Putna de Anul Nou din toate colţurile ţării este o mărturie că dorim să fim în comuniune cu Hristos şi cu fiecare dintre noi.“ (Anca V.)

„Primul revelion la Mănăstirea Putna…oameni noi şi frumoşi, multă pace şi bucurie. Clipe minunate ce mi s-au întipărit ireversibil în suflet. Am învăţat lucruri noi, mi-am schimbat unele păreri, am păşit în noul an cu entuziasm, optimism şi pregătită de o schimbare în bine.“ (Emilia P.)

„Putna este locul în care simţi cu adevărat că eşti român, urmaş al lui Ştefan cel Mare!“ (Bianca S.)

„Sunt fericit pentru că am avut ocazia să ne rugăm împreună cu obştea mănăstirii, pentru că plec acasă cu noi învăţături date de părinţi în cadrul conferinţelor şi întâlnirilor şi, mai ales, pentru că am reuşit să leg prietenii cu români din toată ţara şi din Republica Moldova.“ (Doru P.)

„Aveam nevoie de voi… de comuniune, iubire şi bucurie. Aşa a fost… m-aţi ajutat să mă cunosc, să mă regăsesc, să mă întrec pe mine însămi.“ (Cristina C.)

„Este prima dată când vin la Mănăstirea Putna şi pot să spun cu sinceritate că am rămas profund impresionată. Sunt altă persoană acum şi mai hotărâtă ca oricând să lupt pentru cele bune“. (Oana A.)

„S-a întâmplat pur şi simplu… am trăit din plin câteva zile speciale. Simt un nou început. Mulţumesc, ASCOR Iaşi!“. (Ionuţ P.) (Ştefan-Cătălin Topliceanu – vicepreşedinte ASCOR Iaşi)

Tags : ascorAsociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR)colindecomunitateputna

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.