close
Actualitate

Taierile masive din munții Vâlcan, cauza inundațiilor din Uricani

romaniacurata.ro

În 1990 am dormit la stână pe muntele Arcanu (la sud de Câmpu lui Neag, sat pe Jiul de Vest care aparține de Uricani). Versanții muntelui erau încă acoperiți cu o pădure superbă. Acum pădurea este sfârtecată și tăierile continuă, în timp ce Comisia Europeană doarme în papuci cu infringementul pe păduri.

Apele au ieșit din matcă astăzi pe raza orașului Uricani și au provocat pagube însemnate. Dar nu este ”furia naturii” în spate, cum s-au obișnuit unii să spună, ci inconștiența oamenilor. Le putem numi, datorită nivelului lor, inundații antropice. Cel mai mult s-au umflat Rostovanu, Pârâu Negru și Arcanu. Dacă aruncăm o privire pe imaginile satelitare vedem că pădurile din bazinele acestora sunt sfârtecate.

Și mai grav este faptul că o parte din pădurile sfârtecate sunt în sit Natura 2000. Acolo expolatările sunt strict ilegale, pentru că nu s-a făcut evaluare adecvată la aprobarea amenajamentelor silvice.

Se vede pe istoricul de la Google Earth cum în bazinul pârâului Rostovanu a fost tăiat un nou drum forestier, între 2015 și 2017. O rană oribilă pe fața naturii. Sunt curios să știu dacă are acord de mediu…

O mare parte din vină o poartă și Apele Române. Pârâul Arcanu este amonte de lacul de acumulare de la Valea de Pești. Barajul s-a umplut și au fost nevoiți să ”dea drumul la baraj”. Au dat drumul la vanele de jos. În consecință, a fost rupt și drumul situat aval de baraj.

A ajuns și Jiul de Vest la un nivel înspâimântător în aval, în centrul orașului Uricani.

Cu siguranță că, dacă Apele Române gestionau rațional nivelul barajului, scădeau nivelul înainte de precipitațiile abundente, toată situația aval de baraj arăta mult mai ”moderat”. Cum se întâmplă la noi cu drumarii, surprinși de iarnă în ianuarie, au fost și cei de la Apele Române surprinși de ploaie în plin ”sezon ploios”. Ieri lacul de acumulare din spatele barajului era plin.

Aceeași indolență a provocat suferință în județul Brașov, în urmă cu doi ani, din cauza barajului de la Săcele.

S-a demonstrat din nou că regularizarea râurilor este o aberație înapoiată. În zona Uricaniului au avut loc recent regularizari oribile, masive, cu care se laudă Apele Române pe site. Astfel de lucrări mai degrabă accentuează pericolul, pentru că le dau oamenilor un sentiment fals de siguranță. Ele se fac doar pentru a sifona niște fonduri. Când viitura este imensă, regularizarea albiei minore nu face nicio diferență.

Problema inundațiilor cu o amplitudine peste cea naturală trebuie tratată la cauze, nu la simptome! Trebuie să întelegem în ceasul al 12-lea că, chiar și financiar, ieșim mult mai bine (noi ca societate, nu mafia lemnului) dacă exploatăm pădurea doar discret, rațional. Că banii făcuți de niște indivizi fără scrupule din exploatarea sălbatică a pădurilor nu compensează pagubele de la inundații, sabotarea turismului, scăderea calității vieții localnicilor, pierderea biodiversității etc.

Mai trebuie observat că nu doar cât se taie contează, ci și bătaia de joc în care se taie, abandonând trunchiuri imense prin pădure, de obicei pe malul pâraielor. Când vine viiitura, preia aceste trunchiuri și pe duce în aval, unde se blochează la poduri și aceste poduri devin practic baraje (am văzut același lucru la Aiud, zilele trecute). Brajul format provocă revărsarea apelor în amonte.

Așa s-a întâmplat acum la Valea de Brazi.

Ce-i așa de greu să ducă la gater tot ce exploatează, sau să dea ce nu le trebuie amărâților care nu au bani de lemne pentru încălzire? Și de ce trebuie să arunce trunchiurile în pârâu, de ce nu pot măcar să le lase pe versant?

O altă problemă este cea a clădirilor ilegale, ridicate în zone inundabile. Cine le-a dat autorizație de construire? Chiar și pe încă superbul Râu Alb vedem cum Consiliul Județean Hunedoara insistă să emită certificate de urbanism ilegale, pentru clădiri în luncă, pentru ABI Ecoacvacultura.

Dar cel mai mare pericol de la aceste inundații este în viitor. Apele Române le vor folosi ca pretext pentru mai multe regularizări. Și, cu cât distrugem mai mult natura, cu atât reacția este mai puternică, avem parte de mai mare suferință. Este un cerc vicios din care autoritățile noastre dubioase refuză să iasă. Ele nu pot să depășească mentalitatea de secol 19: omul luptă cu natura. Nu înțeleg că singura cale rațională, ”sigură”, este să trăiești în armonie cu natura.

(Călin Dejeu – romaniacurata.ro)

1 Comment

  1. Tovarasii de la Apele Romane au dat drumul la baraj pentru ca le trebuie inundatii, pentru ca le trebuie un pretext ca sa puna laba pe bani europeni, prin acest proiect cu care se chinuie de ani sa fie avizat:
    https://facem.declic.ro/campaigns/jiu-e-mail-action-CAT
    Sa vedem daca cei de la Ministerul Fondurilor Europene sunt atat de corupti/stupizi sa accepte aceasta cacialama in care, spre supararea Apelor Romane, n-a murit nimeni.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.