close
Agenda culturală

TEATRU LA MUZEU

Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Fundația Ioana Crăciunescu Urgent, continuă proiectul cultural „Marți în ALBnegru”, în data de 27 iunie 2017, ora 19.30, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), cu spectacolul „Scrisori către Doti” de Radu Stanca, o improvizație semnată de actrița Ioana Crăciunescu.

Evenimentul face parte din seria de spectacole după opere ale unor autori din literatura română modernă și contemporană. Următorul spectacol „Marți în ALBnegru” este „Scrisori de dragoste către o prințesă chineză” de Matei Vișniec și va avea loc marți, 4 iulie 2017, ora 20.00.

Ioana Crăciunescu este actriță de teatru și cinema, poetă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariștilor români, a UCIN și UNITER. A jucat pe scenele marilor teatre pariziene și trăiește străbătând drumurile lumii, adunând în vers experiența sa de femeie universală.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Peste 50 de roluri la Teatrul Nottara

Nume: Ioana Crăciunescu

Data şi locul naşterii: 13 noiembrie 1950, Bucureşti

Starea civilă: divorţată

Studiile şi cariera: – În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti şi a devenit actriţă a Teatrului Nottara. –

A jucat la Nottara mai mult de 50 de roluri şi în 1974 debuta pe marele ecran cu filmul „Actorul şi sălbaticii“. În 1980, întruchipa rolul Anei în „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii“. Volume de poezie: „Duminica absentă“ (Cartea Românească, Bucureşti, 1980), „Supa de ceapă“ (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981 şi Editura Brumar, Timişoara, 2007), „Iarna clinică“ (Cartea Românească, Bucureşti, 1983), „Maşinăria cu aburi“ (Editura Eminescu, Bucureşti, 1984), „Creştet şi gheare“ (Cartea Românească, Bucureşti, 1998). –

A jucat la Paris, la teatrul de poezie românească Opium de la Haute Allier, dar şi la Avignon, în Belgia, Luxemburg, a interpretat roluri în „La Philosophie dans le boudoir“ de Sade, „Les Liaisons Dangereuses“ de Laclos, spectacole jucate în limba franceză. –

În România, joacă la Teatrul Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu. A jucat în ţară în spectacolul, „Hamlet. Intolerable“, cu o distribuţie română, franceză şi maghiară, în turneu internaţional în 2004.

Locuieşte în: Paris

C.P.

Tags : actoriioana craciunescuspectacoleteatru la muzeu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.