După cum unii observatori anticipaseră, Statul Român valorifică deținerea Președinției Consiliului UE mai mult pentru a transmite mesaje tot mai eurosceptice și confuzionante la nivel comunitar și pentru a-și marca, mai degrabă, poziția sa izolată în raport cu majoritatea celorlalte țări.
Iată, bunăoară, un exemplu recent este faptul că reprezentantul României, mai exact Ministrul Finanțelor Publice, a încercat cât putut mai mult să provoace o amânare a votului din cadrul ECOFIN asupra sporirii listei de țări considerate pe o așa-numită ”listă neagră”, adică paradisuri fiscale ce nu vor mai fi recunoscute ca atare pe viitor. În această listă, comunicată de portalul internațional politico.eu, sunt incluse 15 țări, inclusiv, mai nou, Bermude, Insulele Virgine Americane și Emiratele Arabe Unite.
Corespondenții acreditați la această reuniune au surprins faptul că Ministrul TEODOROVICI ar fi rămas ”complet izolat” ca poziție în cursul discuției și luării deciziei respective. Totodată, Comisarul European Pierre MOSCOVICI s-ar fi arătat ”surprins de sprijin”, anume cel acordat ideii ca lista să nu fie extinsă în acest moment. Consecința este că statele respective vor fi supuse unor restricții privind finanțarea din fonduri UE, precum și de potențiale investiții ale BEI.
Ar mai fi de evidențiat că încă această listă nu este exhaustivă cu privire la paradisurile fiscale și că în continuare sunt destule care și-au păstrat statutul respectiv, în baza faptului că le-ar fi greu să-și mențină prin ele însele o prosperitate și stabilitate economică în noile condiții private de privilegiile anterioare.
Pe de altă parte, este semnificativ să menționăm că, în aceeași ediție, politico.eu a inserat o corespondență de presă de la București în care titrează faptul că aceia care fac jocurile la București s-ar îndrepta spre un euroscepticism manifest. Analiza chiar scoate în relief faptul că majoritatea politică de la București se apropie în mod vădit tot mai mult de pozițiile similare ale Budapestei și Varșoviei. Este citată și Comisarul European Corina CREȚU, care mărturisește că PSD-ul de astăzi n-ar mai fi deloc ceea ce a visat ea la începuturi și că ”nu mai corespunde valorilor europene”.
Privind din unghiul mai noii politici externe promovate de executivul român, s-ar înțelege astfel mai clar de ce reprezentantul în ECOFIN a încercat să evite adoptarea listei respective, întrucât tocmai s-a apropiat în mod public din punct de vedere economic de țări arabe care sunt pe această listă, precum Oman sau Emiratele Arabe Unite. Plănuite parteneriate public-private cu asemenea țări ar putea fi puse, pe viitor, puse între paranteze, odată cu aceste recente schimbări. În plus, întreaga linie de politică externă și economică recentă a României ar putea fi supusă oprobriului tot mai pronunțat din partea Comisiei Europene.
Nu în cele din urmă, episodul recent de la Bruxelles denotă și importanța pe care UE o acordă limitării fenomenului de evaziune fiscală masivă prin intermediul mascării unor importante profituri în anumite regiuni sau țări unde rigorile financiare sunt cu mult mai blânde decât în statele în care în mod real activează. Pare, totodată, un pas în plus pentru pregătirea Parchetului European Anticorupție, care este destinat pe viitor să investigheze și să pună sub acuzare în mod direct, împreună cu OLAF, cazurile de nerespectare a legalității și a fraudelor ce afectează implementarea anumitor proiecte cu fonduri europene.
Sever AVRAM
Comentariu la: https://www.politico.eu/article/eu-adopts-tax-haven-blacklist-despite-romanian-doubts/