Unirea Basarabiei cu România, marcată la Bălți prin manifestări religioase și culturale

Episcopia de Bălți, în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, au marcat joi împlinirea a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, România.
Programul a debutat cu un Te Deum oficiat de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, împreună cu un sobor de clerici, și a continuat cu alocuțiuni și depunerea de flori la bustul Regelui Ferdinand I Întregitorul din scuarul Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Au luat cuvântul Conf. Univ. Dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Excelența Sa Mihai Tican, gerantul interimar al Consulatului General al României la Bălți, și Episcopul Antonie de Bălți.
Elevii Liceului Teoretic Republican „Ion Creangă” din localitate, condus de directoarea Olga Elpujan, au susținut un scurt moment artistic dedicat Unirii Basarabiei cu România.
Evenimentul în aer liber s-a încheiat cu Hora Unirii.
Concurs de eseuri cu temă istorică
Seria de manifestări a fost completată cu premierea câștigătorilor Concursului de eseuri despre Istoria Românilor, desfășurat online la nivel regional, sub titlul „Unirea Basarabiei cu România – între sacrificiu, curaj și ideal național”.
Premiile au fost înmânate de Preasfințitul Părinte Antonie împreună cu rectorul Natalia Gașițoi și ES Mihai Tican. Elevii premiați au primit diplome, tablete educaționale, bani și seturi de cărți.
Concursul a fost organizat de Episcopia de Bălți în parteneriat cu USARB, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” și Catedra de Științe Socioumane și Asistență Socială din cadrul USARB.
Concursul s-a desfășurat în perioada 10-17 martie 2025 și s-a adresat elevilor de liceu și studenților interesați de Istorie, care își fac studiile sau locuiesc în municipiul Bălți și în raioanele Briceni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița.
Basarabia a fost prima provincie istorică românească unită cu România în 1918, urmată de Bucovina și Transilvania, Banat și Maramureș.
Foto credit: Episcopia de Bălți