close
ActualitatePromovateTabăra Sculptură

”Va rămâne marmura, care e veșnic vie, va rămâne frumosul”

Tabăra de Sculptură Monumentală Contemporană – Ediția a V-a (Ploiești 2022)

Impresii la încheierea lucrărilor

Simona Popescu, consilier local al Municipiului Ploiești

Fără a mai aștepta întrebarea reporterului, Simona Popescu (Uță) se îndreaptă spre lucrarea abia terminată a unuia dintre cei trei sculptori care au creat în tabăra de la Ploiești. Lucrarea se numește ”Schimbare infinită” și este creația artistului Petre Mogoșanu. Doamna consilier privește lucrarea, o atinge, o admiră, după care se adresează asistenței: 

Simona Popescu: E atâta emoție și viață în acest cub de marmură, încât sunt realmente copleșită. Am încheiat o nouă ediție a Taberei de Sculptură de la Ploiești. Și-n momentul în care se dezvelesc statuile, în momentul în care artiștii își strâng sculele, rămâne doar frumosul, rămâne arta, rămâne expoziția, rămâne ceea ce ne dorim noi să dăruim ploieștenilor: o expoziție, un muzeu de sculptură monumentală într-un oraș gri, în care cultura, din nefericire, este undeva pe un loc nu secundar, ci mult, mult mai jos. A fost un an foarte greu. Un an în care toată lumea a vorbit de război, un an în care toată lumea a fost crispată uitându-se la facturi.

Reporter: Și totuși, printre atâtea neajunsuri, s-a reușit organizarea acestei ediții. Știm că v-ați zbătut mult pentru asta. Mulțumită de rezultate?

S.P.: N-am prea auzit vorbindu-se de cultură în acest an.  Între cât va costa gigacaloria, cât vine factura la curent, câte orașe au mai fost distruse în Ucraina, n-a mai avut nimeni timp să spună: în Ploiești, cu un efort senzațional, și anul acesta au putut veni artiștii. Iar eu nu pot decât să mă înclin, nu pentru că noi cei din administrație am reușit să ținem în viață o tabără, ci mă înclin în fața artiștilor. Și ei au facturi, și ei știu despre război, și pe ei îi doare ce se întâmplă, dar nu și-au pierdut puterea de a visa și de a crea. Ei au fost cei care, atinși de aripa îngerului, de creație, au reușit să se rupă de tot, să stea o lună la Ploiești, în Parcul Municipal Vest, și să ne lase lucrări de marmură. Că se numesc ”Schimbare infinită”, ”Turn” sau ”Cariatidă”, ele sunt doar aspirații. Și după noi nu va mai vorbi nimeni. Nici de război, nici de gigacalorie, nici de facturi. După noi vor rămâne aceste lucrări. Va rămâne marmura, care e veșnic vie, va rămâne frumosul, iar ploieștenii trebuie să accepte că în acest oraș gri avem și lucruri frumoase. Și ducem mai departe, așa cum am reușit s-o facem și anul acesta, ideea de tabără de sculptură. Un loc în care să se adune artiștii și să ne lase nouă, ploieștenilor, în păstrare vibrația și creația lor.

                                                                                                            A consemnat Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.