close
Artă

Vernisajul expoziției de fotografie „REGINA SOLDAT”

Asociația România Culturală și Muzeul Țării Oașului vă invită marți, 5 septembrie 2017, ora 17.00, la vernisajul expoziției de fotografie „REGINA SOLDAT”.

La acest eveniment vor lua cuvântul Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești-Oaș, Cristian Videscu, secretar de stat, dr. Natalia Lazăr, dr. Ștefan Popescu și drd. Anca Beatrice Todireanu.

Prin cele 40 de panouri fotografice expuse la Galeriile de artă ‘Dr. Mihai Pop’ ale Muzeului Țării Oașului, ne-am dorit să o aducem în atenția românilor de pretutindeni, pe Regina Maria, care, în timpul Primului Război Mondial, îmbrăcată în haine de soră medicală, a vrut să se identifice cu suferința poporului, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale și adăposturi pentru sărmani. Suverana noastră nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, fiind văzută zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, a împărți medicamente, mâncare și pături soldaților răniți sau bolnavilor de tifos. Și nu s-a oprit aici! Suverana noastră a mers chiar și pe front, pentru a-și încuraja soldații, punându-și deseori viața în pericol!
Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial a fost numită ‘Regina — soldat‘.

Imaginile expuse provin de la Arhivele Naționale ale României, Muzeul Militar Național ‘Ferdinand I’, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Statul Major General al Armatei, Palatul Culturii din Iași și Biblioteca Centrală Universitară ‘Mihai Eminescu’—Iași.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 5 septembrie — 1 octombrie 2017.

De asemenea, pe 5 septembrie 2017, începând cu ora 10,00, la Casa olarului din Muzeul în Aer Liber al ?ării Oașului, va avea loc atelierul educațional intitulat ‘Să ne cunoaștem regina’, la care vor participa copii de la instituțiile de învățământ din Negrești-Oaș și voluntari de la Crucea Roșie Negrești-Oaș, coordonatorii activităților fiind drd. Anca Beatrice Todireanu, dr. Natalia Lazăr și meșterii populari Gheza și Emma Istvanfi.

Parteneri de proiect: Fundația Prietenie fără Frontiere, Muzeul Țării Oașului, Primăria Orașului Negrești-Oaș, Consiliul local Negrești-Oaș, Guvernul României — Departamentul Centenar, Statul Major General al Armatei, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Muzeul Militar Național ‘Ferdinand I’, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Arhiva Națională de Film, Muzeul Brăilei ‘Carol I’, Palatul Culturii din Iași, Biblioteca Centrală Universitară ‘Mihai Eminescu’—Iași, Asociația de Caritate din Armata României ‘Camarazii’ ș.a.

Date contact:
Asociația România Culturală
Președinte
Drd. Anca Beatrice Todireanu
Nr. tel. 0756 09 39 39
Email: asociatiaromaniaculturala@gmail.com
Site: www.asociatiaromaniaculturală.ro

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Tags : expozitie fotografieregina mariaregina-soldat

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.