close
Actualitate

Vizita Patriarhului Kiril al Rusiei în România, moment istoric pentru ortodoxia noastră

Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse a sosit joi la București, la prima vizită în România a unui șef al bisericii ruse de la sfârșitul comunismului în țară. Este prima vizită în ţara noastră a unui Întâistătător al Bisericii Ruse, după 1989, şi prima vizită a Preafericitului Părinte Kiril în România după alegerea sa ca patriarh.

Membru al NATO și al Uniunii Europene, România are relații rezervate cu Rusia, dar țările împărtășesc legături culturale și religioase prin bisericile lor ortodoxe.

Kiril a sosit în România pentru a sărbători zece ani de la alegerea Patriarhului Daniel, șeful bisericii ortodoxe române. Kiril și Daniel vor conduce slujba de vineri, alături de episcopii ortodocși de rang înalt din Albania, Cehia și Slovacia. De asemenea, el va participa la festivitățile dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou, un călugăr ortodox al secolului al optulea, care este protectorul Bucureștiului, moaștele sale fiind ținute în catedrala patriarhală. 

Cei doi patriarhi vor discuta și despre ruperea legăturilor între cele două biserici ortodoxe din Moldova, o fostă republică sovietică care a făcut parte din România până în 1940, adică biserica loială Moscovei, respectiv biserica ortodoxă a României.

Aproximativ 87% din cei 19 milioane de români sunt ortodocși. Prăbușirea comunismului în 1989 a deschis calea pentru mai multe libertăți religioase, iar biserica a devenit rapid mai populară.

Patriarhul Alexei I a vizitat România în 1962, fiind ultima vizită a unui șef al bisericii rusești.

N.T.

Tags : biserici ortodoxekiril al bisericii rusepatriarhul daniel

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.