close
Agenda culturală

„Ziua Cetății dacice Piatra Roșie”. Prânz cu bucate dacice, atelier despre plantele medicinale ale dacilor, întânire cu un maestru al tulnicului

Imagine de la ediția de anul trecut (SURSA FOTO: Fundația Dacica / Facebook.com)

“Ziua Cetății dacice Piatra Roșie”, eveniment ajuns la a 5-a ediție, va avea loc duminică, 25 august, începând cu ora 10.00, în satul Alun, nr. 1 (comuna Boșorod).

Echipa Fundației Dacica, organizatorul evenimentului, vă invită să vizitați cetatea de la Piatra Roșie, să degustați bucate dacice, să învățați despre plantele de leac ale dacilor, să ascultați glasul tulnicului și să aflați lucruri fascinante despre acest instrument.

Participarea este liberă.

Programul evenimentului

Ora 10.00

Povestea cetății dacice Piatra Roșie. Vor povesti:

– Tiberiu Cacuci, primarul comunei Boșorod

– Alin Alimpesc, directorul Administrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina

– dr. Aurora Pețan, președinte Fundația Dacica

Ora 12.00

Vizită ghidată la Cetatea dacică Piatra Roșie

Ora 15.00

– La masă cu Decebal – prânz cu bucate dacice

– Atelier „Naturalis Historia et Materia Medica”, cu Gligor-Adrian Borza

– Atelier „Tulnicul – instrument străvechi”, cu Cătălin Tzetze Rădulescu.

Parteneri: Primăria comunei Boșorod și Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.

Atelier despre plantele medicinale ale dacilor

Organizatorii “Zilei Cetății dacice Piatra Roșie” au pregătit pentru ediția din acest an un subiect extrem de interesant, dar încă prea puțin studiat – plantele dacilor. Gligor-Adrian Borza se ocupă de mai multă vreme de acest subiect și nu doar în biblioteci, studiind sursele antice, ci și pe teren, cercetând, identificând, culegând și prezentând cu acuratețe plantele despre care se știe că au fost utilizate de daci, dar și cele despre care nu există informații antice, dar e foarte probabil să fi fost cunoscute și folosite de daci.

Atelierul „Naturalis Historia et Materia Medica” conține o listă a plantelor medicinale dacice alcătuită cu ajutorul studiilor şi metodelor comparative pe baza celebrelor izvoare păstrate de la medicul grec Dioscoride (40-90 p. Ch.) şi botanistul roman Pseudo-Apuleius (secolul 4 p. Ch.). Majoritatea numelor au suferit de-a lungul timpului numeroase erori de transcriere care le-au alterat, mai mult sau mai puţin, forma originală din limba dacă. Lista conține și o serie de nume și plante care provin din flora spontană a țării noastre care au fost utilizate cu siguranță în antichitate, însă cunoscute sub alte nume.

Atelier „Tulnicul – instrument străvechi”

“Nu știu când, în vechime, s-a auzit pentru ultima dată chemare îndelung-răsunătoare din acest loc magic. Nu știu nici cum arătau instrumentele acelor vremuri. Mărturisesc doar emoția simțită lângă lespezile cetătii dacice „Piatra Rosie”, în vara anului 2018. Poate că „tăcerea” asta a durat câteva secole, ori poate două milenii… Și poate că de undeva, de sus, sufletele strămoșilor au zâmbit dulce-amar. Mulțumesc tuturor celor care (cu bună știință sau întâmplător) mi-au arătat calea către modesta mea înțelegere și învățare”, spune Cătălin Tzetze Rădulescu, cel care vă va încânta cu cântul tulnicului și vă va povesti mai multe despre acest instrument.

Nu știu când, în vechime, s-a auzit pentru ultima dată chemare îndelung-răsunătoare din acest loc magic. Nu stiu nici cum arătau instrumentele acelor vremuri. Marturisesc doar emoția simțită lângă lespezile cetătii dacice "Piatra Rosie", în vara anului 2018. Poate că "tăcerea" asta a durat câteva secole, ori poate două milenii…Și poate că de undeva, de sus, sufletele strămoșilor au zâmbit dulce-amar. Mulțumesc tuturor celor care (cu bună știință sau întâmplător) mi-au arătat calea către modesta mea înțelegere și învățare!Fundația Dacica vă așteaptă cu drag la Ziua Cetății dacice Piatra Roșie-2019 https://www.facebook.com/events/356872368427644/Apoi, de vreți de deslușiți taina sunatului din tulnic și să o duceti mai departe către urmași, vă așteptăm la Școala de vară de Tulnice https://www.facebook.com/events/448962342615520/Mulțumesc prietenului Mihai Melinescu pentru temerara filmare! Sub pintenul de piatră pe care eram, se cască o prăpastie de câteva sute de metri.

Publicată de Catalin Tzetze Radulescu pe Joi, 15 august 2019

 

(glasul-hd.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.