close
Actualitate

13 septembrie – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA. Expoziție cu tehnică de luptă și mijloace de intervenție la Ploiești

În data de 13 septembrie se împlinesc 169 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică a celor 166 de ostași pompieri conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva celor aproape 6000 de soldați ai oștirii otomane veniți pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluției de la 1848.

Ducând mai departe tradiția predecesorilor, pompierii români continuă să își onoreze cu același curaj și abnegație misiunea de apărare a vieții și bunurilor concetățenilor, în confruntarea cu incendii ori alte situații de urgență, făcând uneori sacrificiul suprem, punându-și adeseori viața în pericol pentru a o salva pe a semenilor.

Instituția pompierilor s-a dezvoltat continuu, adaptându-se contextului contemporan, la clasica misiune de stingere a incendiilor adăugându-se operațiunile de salvare a persoanelor de la înălțime, de la înec, de sub dărâmături și din alte situații critice, intervențiile pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere și pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de salvare a animalelor, de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervențiile la accidente tehnologice, radiologice, biologice și alte calamități antropice sau naturale, precum și alte misiuni de gestionare a situațiilor care periclitează siguranța semenilor.

Diversitatea și complexitatea misiunilor desfășurate de pompierii militari reclamă pe lângă pregătirea temeinică și permanentă, ‘curaj și devotament’, atribute regăsibile în deviza acestei arme și în rezultatele muncii reprezentanților ei, materializate în vieți și bunuri salvate.

Miercuri, 13 septembrie 2017, între orele 10:00 — 13:00, cu ocazia aniversării a 169 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Șerban Cantacuzino’ al județului Prahova organizează, pe esplanada Salii Sporturilor ‘Olimpia’ din municipiul Ploiești, o expoziție cu tehnică de luptă și mijloace de intervenție din dotare, precum și exerciții demonstrative.

Cu această ocazie declarăm ziua de miercuri, 13 septembrie — ZIUA POMPIERILOR din România, drept ‘Ziua porților deschise’ (între orele 10:00-13:00) la toate subunitățile de intervenție vizitatorii având ocazia să ia contact cu echipamentele/autospecialele de intervenție în situații de urgență din dotarea pompierilor prahoveni și să vizioneze exercițiile demonstrative organizate.

Totodată, vom organiza un punct de informare cu privire la activitatea SMURD, prezentarea mijloacelor și accesoriilor de intervenție specifice și un atelier de prezentare a unor tehnici de acordare a primului ajutor medical.

La împlinirea a 168 de ani de la glorioasa luptă din Dealul Spirii, sărbătorim marți, 13 Septembrie — „Ziua Pompierilor din România”, cu un viu sentiment de prețuire față de trecut și cu un puternic simț de răspundere față de prezentul și viitorul semenilor, eforturile muncii noastre concretizându-se și conducând spre un țel nobil: salvarea vieții cetățenilor, a bunurilor acestora și a patrimoniului național în situații de urgență.

I.S.U. Prahova

Tags : expozitieisu prahovasala olimpiasmurdtehnicaziua pompierilor

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.