close
Actualitate

150 de specialiști din opt țări au venit la București pentru seminarul „Muzeele întâlnesc muzee”

În zilele de 15 și 16 septembrie 2017, în București, la Muzeul Țăranului Român, a avut loc ediția inaugurală a seminarului muzeal internațional Museums Meet Museums, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR).

Seminarul își propune dezvoltarea unui mediu dinamic și interactiv pentru relaționare profesională nu numai pentru România, ci și pentru Europa de Est și de Sud-Est, aducând laolaltă specialiști din cadrul unora dintre cele mai cunoscute muzee ale lumii.

Un eveniment în premieră pentru România: un seminar al specialiștilor din muzee. Sunt 150 din opt țări, printre care nume sonore ca al americancei Nina Simon, care a fost sâmbătă la București, inventatoarea conceptului de muzeu participativ.

Nina Simon a fost denumită de către Smithsonian Magazine o vizionară și este unul dintre cele mai importante nume ale universului muzeal internațional.

Cel mai vizitat muzeu din România e castelul Bran, cu 1 milion de vizitatori anual, comparabil cu cifrele muzeelor de peste hotare. Trăiește de pe urma brandului Dracula, ca muzeograf nu trebuie să faci mare lucru acolo. La nivel național, Noaptea Muzeelor atârnă greu în statistica vizitatorilor, dar nu schimbă dinamica de zi cu zi. Pe scurt: muzeul românesc e foarte puțin vizitat.

Seminarul internațional “Muzeele întâlnesc muzee” aduce câteva povești de succes. E un schimb de idei între specialiști de pe urma căruia putem profita. Iată cazul unui muzeu deschis la Marsilia în 2013, cu peste 1 milion de vizitatori anual.

Realitatea românească demonstrează că în muzee nu sunt suficiente fonduri pentru investiții. Se simte lipsa tehnologiilor moderne.

Sunt și câteva spații muzeale care pot fi incluse la capitolul așa DA, c-o mențiune pentru micul Muzeu al Hărților și Cărții Vechi din Capitală, care se remarcă prin inventivitatea programelor propuse.

Unde se poate interveni rapid e în relația cu vizitatorii. Muzeul nu mai e doar un spațiu de expoziții permanente și temporare, ci un centru care incită publicul și spune povești.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România, organizatorul acestei conferințe, este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor din țara noastră, având peste 65 de membri instituționați și membri individuali. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte dezvoltate de RMNR este Noaptea Muzeeloreveniment de mare impact la scară națională, care a atras în ultimii ani sute de mii de vizitatori, fiind unul dintre cele mai de succes programe culturale din România.

TVR

Tags : bucurestiMuseums Meet Museumsmuzeesimpozion

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.