close
Tradiții

Anul acesta, Muzeul Satului a primit peste 800.000 de vizitatori, mulţi străini

Tradiţiile şi obiceiurile satului român au ajuns anul acesta de multe ori peste hotare, dar în tot timpul anului sunt expuse la Muzeul Satului. Peste 800.000 de persoane l-au vizitat în 2017. Printre acestea s-au numărat şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi Printul Charles al Marii Britanii. Cei care i-au întâmpinat ne povestesc cât de impresionaţi au fost oaspeţii de autenticul românesc.

Alexandru Ilinca ştie meşteşugul făuririi unei perechi straşnice de opinci, încă din copilărie, de la tatăl lui. Anul acesta, a întâlnit  în Muzeul Satului două personalităţi cărora le-a oferit în dar o particică a tradiţiei autentice româneşti. În primăvară, a dat mâna cu prinţul Charles al Marii Britanii.

„Prinţul a fost încântat şi i-am prezentat şi opincile vechi, am şi din tablă. Sunt diferite în funcţie de perioadă, opincile au şi ele istoria şi tradiţia lor. Am şi din cauciuc şi din Al Doilea Război Mondial, din roată de motocicletă”, spune Alexandru Ilinca, meşter popular.

Câteva luni mai târziu, o altă vizită l-a luat prin surprindere. Avea să-i calce pragul chiar cuplul prezidenţial francez.

“Cred că a uitat că mai e preşedinte când a văzut tradiţiile noastre. (…) Doamna a fost foarte încântată, sunt sigur, că le-a încălţat, chiar dacă nu la evenimente, pentru că nu le permite condiţia socială”, a mai povestit Alexandru Ilinca.

Alexandru Ilici reuşeşte prin măiestrie să ţină vie o lume: cea a satului românesc. Sunt însă din ce în ce mai puţini români care ştiu tainele meşteşugului tradiţional.

„Încă mergem în sat, căutăm meşteri şi încercăm să îi aducem la muzeu. Căutăm să aducem în fiecare an ceea ce găsim prin sate. Mai găsim încă, slava lui Dumnezeu! Aş vrea să mergem să vedem ce este cu cojocăritul de la Drăguşi, ce mai face mama Adela cu ţesutul din păr de capră şi să mai mergem la caţiva meşteri care mai fac măşti”, mărturiseşte directorul Muzeului Naţional al Satului, Paula Popoiu.

Conducerea Muzeului Satului vrea ca tradiţia să fie dusă mai departe. Aşa că are în plan realizarea unor documentare care să-i aibă în prim plan pe cei care încă stăpânesc meşteşugul dar sunt foarte bătrâni.

T.V.

Tags : muzeul satuluiobiceiuritraditii romanestiturism

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.