close
ActualitatePromovate

Arta travertinului în “Ţara Gugulanilor” – Cea de-a XV-a ediție a „Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală”

Artişti sculptori de talie internaţională sunt prezenți în această perioadă în urbea de pe Timiș și Sebeș, cu prilejul celei mai importante manifestări culturale din România dedicată artei monumentale moderne.

Evenimentul este unul tradiţional şi de anvergură mondială, ajungând anul acesta la cea de-a XV-a ediţie.

Simpozionul este onorat de participarea unui număr de 11 reputaţi artişti. Este vorba despre: Dan Daniel – România, Roland Hoef – Germania, Zigmund Bielis – Letonia, Tanya Preminger – Israel, Tibor Farkas – Ungaria, Laura Marcos – Argentina, Florin Vîlceanu – România, Jing Chu – China, Ahmad Solimani – Iran, Jean Van Delle – Belgia şi Eugen Petri din România.

Tabăra de creaţie este situată în incinta fostului Târg de animale din zona Splaiului Sebeş, fiind accesibilă spre vizitare tuturor iubitorilor de artă.

Travertinul este o rocă sedimentară poroasă de calcar alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit, care are o culoare gălbuie până la brună. Roca nobilă impresionează încă de la prima vedere, atrăgând prin aspectul catifelat, dar şi prin formele şi culorile sale, care reflectă varietatea şi fascinaţia naturii. Materialul respectiv mai are şi alte caracteristici esenţiale precum rezistenţă la factori meteorologici şi durabilitate în timp.

”Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală în Travertin” este organizat pe parcursul a unei luni de zile de Primăria Municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură “George Suru”, sub coordonarea şi implicarea atentă a cunoscutului artist Eugen Petri.
“Şi ediţia de anul acesta este onorată de participarea a unui număr de 10 artişti profesioniști, de talie internaţională, cu multiple prezențe la simpozioanele tematice în toată lumea, toţi aceştia fiind selectaţi în urma unui concurs la care au aplicat 150 de participanţi. Le place aici, condițiile sunt foarte bune, iar atmosfera este una deosebit de prietenoasă. Lucrarea mea se numește Centenar și semnifică perfecțiunea cifrei 10 precum și unirea dintre primordial și zero”, a declarat coordonatorul evenimentului,  Eugen Petri.

“Lucrarea mea este denumită Renașterea, simbolizând legătura dintre teluric și divin. Va avea forme primordiale precum cercul, ca formă perfectă și prioritară. Voi încerca să încadrez această perfecțiune și să dezvolt o compoziție pe verticală care să exprime ideea de renaștere spirituală”, a precizat Florin Vîlceanu din Drobeta Turnu Severin.

“Sculptura mea se numește Apă Sfințită, apa fiind o resursă sustenabilă a existenței umane. Oamenii abuzeză cu risipirea acestui element, în vreme ce în unele părți ale Pământului, precum Africa, apa abia se găsește. Mă simt fantastic la Caransebeș, chiar mai bine ca acasă pentru că locuiesc într-un oraș mare și aglomerat, Buenos Aires. Mai cred că, între noi, argentinienii și voi, românii, există o legătură specială, pentru că suntem nații latine”, a menţionat Laura Marcos.
”Monumentul pe care care îl voi executa este denumit Genesis, în legătură cu Teoria Big Bang. Astfel, în conceptul meu, Big Bang-ul are forma unui ou, în același timp fiind și o celulă care poartă în interiorul ei secvența noastră de ADN. Lucrarea va arăta ca un ou care se continuă cu două spirale, una tăiată și una finisată, care desfăcute, formează ADN-ul nostru. Îmi place la Caransebeș, mi-am dorit de mult să vin aici, și a fost o surpriză deosebită când mi-a confirmat maestrul Eugen Petri că am fost selectat pentru participarea la acest important eveniment”, a spus Dan Daniel, doctorand în arte vizuale și originar din localitatea Beiuș, județul Bihor.
De adăugat că, în ultimii ani, anterior ”Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Travertin”, la Caransebeş s-au mai derulat încă o ediție dedicată acestui material, ediţii ale “Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Lemn”, ocazii cu care au fost create 33 de monumente, ediţii ale “Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Marmură”, în cadrul cărora au mai fost realizate alte 33 opere de artă, precum şi ediţii ale ”Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală în Andezit”, ocazii cu care patrimoniul cultural al municipiului din “Ţara Gugulanilor” s-a îmbogăţit cu încă 33 de creaţii artistice de anvergură.

  Lucrările artistice respective sunt amplasate în Parcul “Teiuş” şi în Parcul tematic de sculptură monumentală situat la intrarea în municipiul Caransebeş, pe şoseaua dinspre Reşiţa, în cartierul Valea Cenchii.
Vasi Popescu
Tags : sculptură monumentalasimpoziontara gugulanilor

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.