close
Actualitate

Ziua Portului Popular, sărbătorită în Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova a aprobat în cadrul ședinței din 16 iunie 2015, un proiect de lege care prevede ca, în fiecare a patra duminică a lunii iunie, să fie sărbătorită Ziua Portului Popular. Inițiativa aparține Ministerului Culturii și are ca scop promovarea valorilor autentice de patrimoniu cultural imaterial, colportate de costumul tradițional.

Anual, în această zi, la nivel național vor fi desfășurate activități culturale care vor pune în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi încifrate în simbolurile care se regăsesc pe diferitele piese din portul popular.

Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din republică, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

Astfel, motive tradiţionale din zeci de colecţii de ii au fost admirate la Chişinău, cu ocazia Zilei Portului Popular. Ii din toate regiunile Republicii Moldova au fost expuse, duminică, la Muzeul de Etnografie. Ţesăturile fine şi croiul original au atras toate privirile. Mulţi vizitatori au venit îmbrăcaţi în haine tradiţionale, o marcă a identităţii naționale.

Portul tradiţional a fost sărbătorit şi în oraşul Bălţi.

Turiştii străini recunosc imediat splendoarea îmbinării armonioase de iţe şi mulţi cumpără astfel de produse.

De altfel, sâmbătă, Asociația Moldovenilor din Ottawa-Gatineau a primit un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Universale a Iei din partea premierului Canadei, Justin Trudeau.

Mihai Basarab

Tags : moldovasarbatoareziua portului popular

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.