close
Extern

ARTIȘTI ROMÂNI ÎN MARELE RĂZBOI – Expoziție de pictură, sculptură și grafică

Luni, 30 octombrie 2017, ora 17:30, la Museo Centrale del Risorgimento — Complesso del Vittoriano — Ala Brasini (Via San Pietro in Carcere — Roma) va avea loc inaugurarea expoziției de pictură, sculptură și grafică ARTIȘTI ROMÂNI ÎN MARELE RĂZBOI, lucrările provenind din colecțiile Muzeului Național de Artă al României și ale altor instituții muzeale din țară.

Expoziția ‘Atelier de front. Artiști români în Marele Război’ constă într-o selecție de peste 70 lucrări semnate de artiști români. Ea își propune să readucă în memoria publicului experiențele traumatizante trăite de acești artiști români, mobilizați pe front în 1916, și să marcheze inițiativa Marelui Cartier General al Armatei Române de-a pune bazele unui viitor Muzeu Militar. Aceste experiențe, filtrate prin sensibilitatea și minuțiozitatea de documentariști a artiștilor, s-au tradus în desene, picturi și sculpturi ce surprind aspecte tragice și pline de dramatism din Primul Război Mondial.

Expoziția va reuni peste 70 de lucrări de pictură, sculptură și desene realizate pe front de artiștii mobilizați. Lucrările, prezente în expoziția deschisă pe 24 ianuarie 1918, înfățișau scene de luptă și urmau să alcătuiască patrimoniul unui viitor muzeu militar, menționat de altfel și în ordinul de mobilizare al artiștilor.

Expoziția este organizată de Institutul Cultural Român — București, Muzeul Național de Artă al României — București, Museo Centrale del Risorgimento — Complesso del Vittoriano — Roma, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Ambasada României în Republica Italiană, și Accademia di Romania din Roma, în colaborare cu Muzeul Național Militar — București, Muzeul Național de Istorie al României — București, Complexul Muzeal ‘Moldova’ — Iași și Muzeul Județean de Artă Prahova ‘Ion Ionescu Quintus’ — Ploiești. De asemenea, expoziția beneficiază de patronajul Regione Lazio, Citta Metropolitana di Roma și Roma Capitale.

Expoziția ARTIȘTI ROMÂNI ÎN MARELE RĂZBOI va putea fi vizitată în Sala Giubileo a Museo Centrale del Risorgimento — Complesso del Vittoriano — Ala Brasini în perioada 31 octombrie-3 decembrie 2017.

A.G.

Tags : ARTIȘTI ROMÂNI ÎN MARELE RĂZBOI

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.