close
Actualitate

Astăzi, Ziua Internațională a Rock-ului

Pe 13 aprilie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Rock and Roll-ului, după ce, la aceeași dată, în anul 1985, a fost organizat Live Aid, un concert care a avut loc simultan în Londra și în Philadelphia, scopul principal fiind eradicarea foametei din Ethiopia.

Printre participanți s-au numărat artiști precum Queen, Black Saabath, Led Zeppelin, The Who, Mick Jagger și mulți alții. Ambele concerte au fost transmise live de către postul britanic BBC.

Primul care a venit cu ideea ca aceasta zi să fie declarată „Global Day of Rock” a fost Phil Collins, care a urcat pe scenă atât în Londra, cât și în Philadelphia.

Inițial, primii care au considerat ziua de 13 Iulie ca fiind ziua internațională a rock-ului au fost brazilienii. Posturile de radio din Brazilia menționând, în fiecare an, că 13 Iulie este Ziua Internațională a Rock-ului, adaptându-și, în același timp, și programul cel puțin pentru această zi.

Ulterior, această zi a fost adoptată și în alte țări, în special de cei care promovează acest gen de muzică.

Una dintre primele piese rock and roll înregistrate îi aparține grupului Jackie Brenston and the Delta Cats, care a lansat în 1951 melodia “Rocket 88”.

Peste patru ani, Bill Haley înregistrează Rock Around the Clock.

Istoria rock and roll merge și mai departe în timp. Disc jockey-ul american Alan Freed (1921 – 1965) a fost cel care a botezat acest gen muzical, referindu-se cu termenul de „rock and roll” unei combinaţii de blues, jazz, country și gospel.

Astăzi, rock and roll-ul este deseori cântat cu chitare electrice, chitară bas, instrumente cu clape și tobe.

Printre legendele internaţionale ale rock and roll-ului se numără Elvis Presley, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly sau Eddie Cochran.

Rock and roll-ul britanic este reprezentat de trupele Beatles, Rolling Stones şi The Yardbirds.

Acest gen muzical are reprezentanţi şi în România. Cel mai cunoscut artist din România este Ştefan Bănică“Un actor, un rock’n’roll” şi “Te… rock frumos” sunt primele albume ale artistului care abordează acest gen muzical.

Rock and roll (scris și rock & roll sau rock ‘n’ roll) este un stil muzical cu originar din Statele Unite ale Americii, care s-a dezvoltat în special la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950, dintr-o combinație de blues, jazz, country și gospel.

P.C.

Tags : elvis presleygenuri muzicalephil collinsrock and rollziua internationala a rock-ului

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.