Primul proiect educativo-cultural integrat, care implică mii de copii din 16 localități din județul Constanța, a demarat vineri, 4 august, în parcarea Consiliului Județean Constanța. Este vorba despre „Autobuzul Dram — Drum”, un proiect organizat de Asociația Culturală Teatrelia, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și prin care, timp de două săptămâni, mii de copii vor descoperi ce înseamnă să îți facă plăcere să înveți cu ajutorul a 14 profesori trăzniți și a două instrumente mai puțin obișnuite: cultura și arta, prin joc.
Vacanța de vară devine, așadar, o școală alternativă a celei clasice, însă cu mult mai atrăgătoare. Arta își impune propriile reguli, însă nu cu forța. Ele sunt însușite pe neașteptate, în funcție de conexiuni, creativitate în gândire și imaginație, ca într-o formă de joacă, unde însă conceptele învățate devin lucruri serioase. Ludicul permite, însă, atât profesorilor, cât și elevilor să abordeze o latură a învățării/educării mai puțin experimentată în școală, și anume aceea a exprimării libere și argumentate.
Astfel, în fiecare dimineață, indiferent de condițiile meteo, „Autobuzul Dram — Drum” va porni la drum, încărcat cu 14 profesori trăzniți, materiale didactice și multă veselie, către inima și mintea fiecărui copil din județ. La startul acestui minunat proiect s-a aliniat și Gașca Zurli, care a susținut, în parcarea din fața Consiliului Județean Constanța, în ciuda codului portocaliu de caniculă, un spectacol plin de energie, acesta fiind modul lor de a ura echipei ‘Autobuzului Veseliei’ o călătorie plăcută și plină de întâmplări frumoase.
Cele 16 localități în care va ajunge „Autobuzul Dram — Drum”, în perioada 4-19 august, sunt: 23 August, Adamclisi, Băneasa, Cogealac, Cumpăna, Limanu, Lipnița, Medgidia, Mereni, Ostrov, Pantelimon, Siliștea, Târgușor, Tortoman, Vulturu, Valu lui Traian. Prima oprire este chiar la Valu lui Traian.
Cine sunt profesorii trăzniți
O foarte scurtă prezentare: Toboșarii Veseli (profi serioși care vor organiza Atelierul de tobițe, ritmuri și percuție și vor dispera părinții, căci vor face cea mai mare zarvă!), Monalissa (profa colorată de pictură, ‘înarmată’ cu cele mai bune muniții împotriva plictiselii: culori, acuarele, pensule și pensulițe), Bocănilă (profu’ de step, cel care face picioarele să cânte, nu doar să umble), Gepeto (este Atot-făcătorul de Marionete, cel care le știe toate secretele și care învață copiii cuminți să le mânuiască), Maestra Shaolin (cea mai mare maestră a mișcărilor de arte marțiale din filme, dans și sport sub formă de artă), Arlechina (profa de teatru vesel și commedia dell’arte), Mimoso (proful de teatru de pantomimă, cel care îi învață pe copii să se joace cu spațiul și să creeze în lumea imaginară a poveștilor infinite), Baloo (este profu’ de dans, care face coregrafie cu baloane imense de săpun, o tehnică dinamică și inovativă de dans și concentrare), Antonio și Antonella (profi de teatru acrobatic și umbre, care îi învață pe copii cum cataligele sunt doar o prelungire a picioarelor noastre, iar umbrelele pot fi transformate în prieteni buni), Tudorică și Tudorica (povestitorii care fac ca teatrul să capete contururi vii, de prezent aromat cu legendă, și să urce pe scenă).
Toate aceste personaje de poveste au un singur scop: acela de a reînvăța copiii să se joace și, cu ajutorul jocului, să acumuleze lucruri cât mai utile și educative, să realizeze ce înseamnă să fie creativi și să nu le fie teamă să dea frâu liber imaginației în cel mai constructiv mod. Pentru a-și atinge acest scop, profesorii trăzniți ‘predau lecții’ sub formă de ateliere deschise și interactive, la o ‘școală de vară’ altfel, unde instrumentele de învățare/educare sunt creativitatea, cultura și arta.
Astfel, în fiecare zi, toți copiii dintr-o localitate vor lua parte la ateliere creative și recreative gratuite, în care profesorii trăzniți vor ‘preda’ dansul, teatrul, muzica și pictura, cu toate domeniile adiacente acestora. Copiii pot alege un atelier sau mai multe, după afinități, abilități sau după dorința de învățare: Atelierul de tobițe, Atelierul de teatru și improvizație teatrală, Atelierul de pantomimă, Atelierul de teatru de umbre, Atelierul de dans și coregrafie, Atelierul de mânuire a păpușilor și a marionetelor, Atelierul de pictură și desen. Profesorii de arte sunt actori și artiști profesioniști cu o impresionantă experiență în domeniu și în lucrul cu copiii de toate vârstele.