close
Film

Bucharest International Dance Film Festival

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ‘La Danseuse/ Dansatoarea’, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ‘WIM’, de Lut Vandekeybus.

BIDFF 2017 va avea loc la Cinema Elvire Popesco, Centrul Național al Dansului București și Muzeul Național de Artă Contemporană, iar mai multe evenimente vor fi organizate la Point Cultural Hub, Gallery și Deschis Gastrobar.

Tema ediției BIDFF din acest an, ‘The Age of the Strange’, își propune o întoarcere la starea de natural, căutând modalități de expunere ‘tehno-surealiste’, îmbrățișând contradicția și fragilitatea.

În competițiile de scurtmetraj ale festivalului au fost selectate douăzeci de pelicule din 14 țări și șapte producții românești.

Anul acesta este organizată pentru prima dată o secțiune competițională dedicată exclusiv filmelor de dans românești. Producțiile vor rula pe 8 septembrie, de la ora 21.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană.

Titlurile străine au fost alese din peste 300 de aplicații, iar ele vor fi proiectate la Cinema ‘Elvire Popesco’, pe 9 septembrie, începând cu ora 18.30. Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa o parte dintre creatorii filmelor.

Juriul de anul acesta este format din Tomer Heymann, regizorul filmului ‘Mr. Gaga’, care s-a bucurat de un succes internațional remarcabil și a fost prezentat la ediția de anul trecut a BIDFF, Mayo Rodriguez, directoarea festivalului Bestias Danzantes din Chile, și Florin Fieroiu, unul dintre cei mai cunoscuți coregrafi români.

Premiile vor fi acordate pentru cel mai bun film (1.000 euro), cel mai bun film românesc (1.000 euro, oferit de Institutul Cultural Român), inovație (500 euro) și pentru favoritul publicului (500 euro).

Tomer Heymann va susține un masterclass pe 8 septembrie, de la ora 13.00, la Gallery.

Artistul Alex Mirutziu va prezenta, tot pe 8 septembrie, între orele 19.00 și 22.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană, expoziția personală ‘No blood bank included’ și performance-ul ‘Dignity to the unsaid’.

Sharon Fridman, celebru coregraf israelian stabilit în Spania, este invitatul special al celei de-a treia ediții a Bucharest International Dance Film Festival.

El va aduce pe scena singurului festival de film de dans experimental din România, pe 9 septembrie, performance-ul ‘Hasta Donde’, la care accesul publicului este gratuit, iar pe 10 septembrie, la Centrul Național al Dansului București, în sala ‘Stere Popescu’, spectacolul care l-a consacrat — ‘Cădere liberă/ Caida Libre’. Biletele pentru acest spectacol sunt epuizate.

Documentarul ‘WIM’, de Lut Vandekeybus, va fi proiectat în ultima zi a festivalului, de la ora 17.00, la POINT. Pornind de la spectacole, repetiții, interviuri și arhive familiale, Lut Vandekeybus explorează creativitatea neliniștită a fratelui ei — performerul, coregraful și regizorul Wim Vandekeybus — și felul în care cercurile de familie se interconectează, se inspiră și, uneori, se ciocnesc/lovesc cu/de opera sa.

Lut Vandekeybus și-a construit reputația cu documentarele observaționale ‘Bletzi, Bletzi’ (1997), ‘Nu tot ce face ŤLumeať este bine pentru un menonit/ Not All That ŤThe Worldť Does Is Good for a Mennonite’ (1998) și multi-premiatul ‘Linda & Ali: Două lumi între patru pereți/ Two Worlds Within Four Walls’ (2005). Scurtmetrajul ei ‘Câinele chinezesc/ The Chinese Dog’ (2001) a câștigat mai multe premii. După o lungă perioadă petrecută în Orientul Mijlociu, concentrându-se pe contextul local, s-a întors la filmul documentar cu ‘WIM’ (2016).

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB — în cadrul programului cultural ‘București Oraș participativ’, cofinanțat de AFCN — Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

Parteneri: Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului, Ambasada Spaniei la București, POINT Cultural Hub și Gallery, Deschis Gastrobar, Anav, Brigada de Voluntari, Colorgrade, Crama Histria

 

Informații suplimentare privind programul festivalului și bilete: http://www.bidff.ro/

Spotul oficial al festivalului: https://www.youtube.com/watch?v=r5mWrE_fCgQ

Facebook: https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/

Tags : Bucharest International Dance Film Festival

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.