close
Agenda culturală

AMARE STREET FEST! Iubești teatrul de stradă? Ieși din casă și vino la paradă!

Atunci când Ovidius a poposit, în cele din urmă, pe țărmurile (deja) vechiului Tomis, a regăsit aici întreaga structură tradițională a obiceiurilor și miturilor elene și (mai puțin) latine, respectul pentru zei și… teatru. Locuitorii Tomisului, greci și geți laolaltă, sărbătoreau trecerea anotimpurilor, obiceiurile și zeitățile asimilate acesteia, îmblânzeau în cântece și dansuri zeii furtunii, proslăveau dragostea și comerțul. Nu știm dacă versurile lui Eschil, Sofocle, Euripide și Aristofan, marii dramaturgi antici, au răsunat pe țărmurile bătrânei colonii, însă cu siguranță cortegii purtând veșmintele stranii ale mitologiei au străbătut, în parade, muzică și dans, străzile și piețele Tomisului, întovărășite de toți locuitorii Cetății. În vechea Eladă se numeau Marile Dionisii. Și acum, două milenii mai târziu, istoria și moștenirea culturală ne impun să nu le uităm.

Anul acesta s-au împlinit 2.000 de ani de la moartea marelui exilat Ovidius Publius Naso, iar celebrarea acestuia nu se poate face fără cea mai mare sărbătoare a grecilor, care îl proslăveau pe Dionisos, zeul vegetației, pomiculturii, fertilității și dragostei carnale. Este, însă, mai cunoscut ca zeu al vinului care dezleagă limbi și inimi, iar romanii îi spuneau Bacchus. Sub orice denumire ar fi cunoscut, acest zeu plăcut tuturor se afla în centrul celor mai importante sărbători ale anului, iar poveștile și legendele țesute în jurul său au dăinuit peste timp, ajungând până la noi. Și poetul Ovidius și-a găsit alinare în tovărășia zeului, pe care îl pomenește adesea în textele sale.

Astăzi, două milenii mai târziu, Asociația Eurocult, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, reia tradiția marilor celebrări, într-o reinterpretare modernă și o nouă structură, intitulată AMARE STREET FEST — Festivalul Internațional de Teatru de Stradă Constanța! ‘Amare’ înseamnă ‘a iubi’, căci aceasta este menirea lumii, spune poetul Ovidius, iar acest Festival Internațional de Teatru de Stradă se desfășoară sub semnul artei iubirii. Marile Dionisii de la Tomis redevin, astfel, centrul de interes al Cetății, așa cum era în vechime, sub o nouă denumire și sub forma unui spectaculos alai de dansatori, aruncători de steaguri, satiri și nimfe, arlechini, toboșari, animale fantastice și multe alte surprize!

AMARE STREET FEST va pleca din fața Sălii Sporturilor, sâmbătă, 9 septembrie 2017, de la ora 19.30, și va poposi, alături de toți locuitorii Tomisului, în piața ce poartă numele marelui poet, unde vor avea loc mai multe spectacole.

Duminică, toți locuitorii Cetății sunt așteptați, începând cu ora 16.00, direct în Piața Ovidiu, pentru un sfârșit de săptămână spectaculos. Programul va lua sfârșit în jurul orei 22.00.

Invităm toți locuitorii Cetății, tomitani, invitați sau doar în trecere, să însoțească cea mai spectaculoasă manifestare a istoriei și culturii, teatrul de stradă, și să-și bucure sufletele și mințile alături de incredibilele performanțe ale trupelor și artiștilor internaționali invitați: Sbandieratori dei Rioni di Cori (Italia), Saurus (Olanda), Mirror Familly (Slovacia), Roo’d (Marea Britanie), Firewinds (România), Harlequins (Slovacia), Blade Strings (România), Fish Drummers (Slovacia), Violoncellisimo (România) și mulți alții.

„Veniți să vedeți ce n-ați mai văzut NICIODATĂ!” — este promisiunea organizatorilor, care promit, astfel, Cetății o revitalizare a tradiției și, de ce nu, o continuare a ei, căci dacă Marile Dionisii sunt prezente pe parcursul întregii istorii a vechii Elade, AMARE STREET FEST poate deveni o marcă definitorie a istoriei prezentului!

Tags : amare street festFestivalul Internațional de Teatru de Stradă Constanțateatru de strada

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.