close
Știință și tehnică

Case frumoase: STUPINA

Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din august 2017.

DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI

Parter: antreu, casa scarii, camera de zi, bucatarie, baie, terasă

Etaj 1: casa scarii, doua dormitoare, baie

Recent am realizat un proiect care cred ca are multe asemănări cu proiectele la care mulți dintre dvs. lucrează. Am pornit foarte simplu de la o casă existentă, realizată în perioada socialistă, dar foarte asemănătoare cu ce se realizează pe scară largă în zilele noastre: un cub cu un acoperiș, ca să dea impresia de casă.

Vă rog să nu mă înțelegeți greșit! Nu am nimic cu cuburile, dacă asta își doresc oamenii; există însă de multe ori o mare diferență între ceea ce-și doresc oamenii și ceea ce rezultă ca proiect. Din păcate cei mai mulți oameni/clienți își dau seama pe ce au dat banii abia când casa este aproape gata și nu mai pot schimba mare lucru.

Să revenim la proiectul nostru: a trebuit să modifci puțin cubul, in sensul de a crea o volumetrie mai frumoasă, pe care am realizat-o prin două gesturi: volumul tip turn de deasupra intrării și terasa din spate-le casei. Modificările au mai afectat și partea de goluri pe care le-am schimbat puțin, astfel încât să dispară monotonia: mai multe tipuri de ferestre, mai multe tipuri de ancadramente, mai multe tipuri de elemente decorative, toate plaste astfel încât să creeze o frumusețe și armonie a fațadelor.

ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ

Intrarea în casă este marcată de o copertinăcu rol esthetic și funcțional. Urmează apoi holul de intrare, camera de zi, bucătăria cu locul de luat masa, scara către etaj și un grup sanitar ce deservește parterul. Mai avem o terasă în spatele casei cu acces dinspre bucătărie.

Etajul adăpostește un hol micuț, două dormitoare și o baie.

Casa în sine nu este foarte generoasă, este mai degrabă o casă mică, dar impresionează prin frumusețe și oferă comfortul pe care îl regăsim la o casă cu trei camere.

MATERIALE DE CONSTRUCŢIE

Structura parterului şi etajului este realizată pe cadre de beton armat şi zidărie. Şarpanta este realizată din lemn uscat şi tratat.

Învelitoarea casei poate fi din ţiglă ceramică sau ţiglă metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.

Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.

Arh. Adrian Păun

Tags : arhitectiproiecte de casastiluri case

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.