close
Cenaclul I.L. CaragialeCronică

Cenaclu literar 9.09.2019 Ploiești

Cenaclul literar din 9 septembrie 2019 a inceput cu binecunoscuta rubrica sustinuta de conducatorul cenaclului poetul Ioan Vintila Finitis, si anume, revista presei culturale.

A urmat rubrica ‘Poeme recente’, unde s-au citit doua poeme semnate Gratiela Avram – din volumul inca netiparit “De dragoste” si Luminita Bratu.

Recitarea exemplara a artistului Nicolae Dragulin din poemele autorului ploiestean comemorat Costin Lupu a fost urmata de eseul filozofic al domnului Florin Manole, in care se subliniaza necesitatea pastrarii crestinatatii ca valoare fundamentala a Uniunii Europene, valoare de care nu ne putem lipsi in contextul actual, in care se incearca anularea ideilor crestine si inlocuirea lor cu idei asa zis moderne, care nu duc decat la distrugerea unei societati normale (vezi ideea moderna despre familie ca fiind si altceva decat uniunea dintre un barbat si femeie).

Eseurile domnului Florin Manole aduc in prim-plan crestinismul si valorile lui din perspective multiple, politice si chiar economice, acesta pledand pentru ideea unei Europe al carei unic fundament este si va ramane crestinismul.

Traducatorul operelor lui Rene Guenon in limba romana, distinsul domn Teodoru Ghiondea, care ne onoreaza cu prezenta de fiecare data, ne incanta cu eseul lui despre romanul lui Mateiu Caragiale – ”Crai de Curte Veche”, roman ce are in viziunea domnului Ghiondea valente fantastice avand personaje chiar ireale si cumva atingand zona unui roman initiatic, asa cum o spune si Vasile Lovinescu.

Cenaclul se incheie cu o recitare vesela din opera “Morometii” in interpretarea inegalabilului Nicolae Dragulin.

(Grațiela Avram)

1 Comment

  1. GRATI, felicitări! Îmi e tare dor de tine! Ți – ai păstrat același apetit pentru cultură, ca în adolescență! Cum iau legătura cu tine? Mă interesează și aș vrea să mă implic! Te îmbrățișez cu drag!

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.