close
PersonalitățiPromovate

Cenaclul “I. L. Caragiale” va comemora 15 ani de la moartea poetului Ion Stratan

evz.ro

Ion Stratan (n. 1 octombrie 1955, Izbiceni, Olt, România – d. 19 octombrie 2005, Ploiești, România) a fost un poet român.

Cenaclul “I. L. Caragiale” va comemora 15 ani de la moartea poetului Ion Stratan

 

Acoperişul de ciocolată

O să urcăm într-o seară pe acoperişul
De ciocolată

Să vedem dacă lumea e lungă sau
Lumea e lată.

Şi vom vedea cum lumea există
Pentru ciocolata cea neagră
Pentru copii şi pentru vecie
(Cum a rămas ea întreagă)

Cum s-a sfârşit sclavagismul
Pentru ciocolata cu lapte
Şi cum a-nceput Evul Mediu
Împărţind după fapte

Ciocolata-amăruie ereticilor
şi ciocolata cu alune
Pentru cel ce-nţelegea noroadele
Şi facea fapte bune

Cum a-nceput lupta de clasă
Pentru ciocolata cu cremă
Şi cum erau plătiţi în tablete
Cei ce-aveau loc în schemă

Cum s-a făcut zidul cel mare
Din ciocolată chineză
Şi cum gustul de stat al istoriei
A pus-o în paranteză

Cum s-au dat edicte şi bule
Cu notaţii în spe
Pentru iubitorii de marţipanuri
Şi de genul Nestle

Cum s-a pornit lupta cu sabia
Pentru Kohler şi Kandia

Cum au tras tunuri al Navarrone
Pentru un tub Toblerone

Şi cum am ajuns ciocolatii
În miezul de noapte
Povestind istorii atemporale
Sub stelele coapte

Ion Stratan

(rotalianul.com)


Biografie
S-a născut la 1 octombrie 1955 în comuna Izbiceni, din județul Olt și a murit în mod tragic, sinucigându-se în apartamentul său din Ploiești, la 19 octombrie 2005. De aceea, nu mai pot fi citite decât într-o anumită cheie premonitorie titlurile cărților sale sau versuri precum: “Viața asta, moarte înceată / Și viața cealaltă, o moarte iute / Nu mai pot, nu mai vor pe-ncercate/ Primat să-și dispute / Nu mai vrea lumea cealaltă să se opună aici / Și nici existența nu vrea sa mai pară / Un gol de furnici/ S-au săturat existențele / De-atâta vid / Haide și tu, prag între dânsele / Să aluneci avid.” (“Moarte înceată”, din volumul “Spălarea apei”, Editura Eminescu). De altfel, în ultimii ani, Ion Stratan a publicat cu o febrilitate luată de unii drept inexigență, de alții ca o revărsare a adâncului său poetic, împiedicat să publice timp de un deceniu de către autoritățiile comuniste. A absolvit în 1981 Facultatea de Limbă și Literatura Română a Universității din București. În timpul studenției a fost membru al cenaclului “Amfiteatru”, apoi al “Cenaclului de Luni” condus de criticul literar Nicolae Manolescu și al “Cenaclului I.L.Caragiale” din Ploiești. A fost cel mai distins poet al Cenaclului de Luni la o vreme când ceilalți optzecisti încă își pregăteau ucenicia. A fost redactor șef al revistei Contrapunct și bibliotecar la Biblioteca “Nicolae Iorga” din Ploiești. Este unul dintre optzeciștii care a luat poezia în serios, consacrându-i viața. Prieten cu Nichita Stănescu, considerat drept cel mai important continuator al acestuia, Stratan a recurs și la izvorul celuilalt mare ploieștean al Râsu-plânsului, Ion Luca Caragiale, dar în tonul sumbru al berlinezului sensibil la dezastrul din 1907. Ion Stratan a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București în ziua de 22 octombrie 2005, în vecinătatea nu foarte îndepărtată a bătrânului Nichita, fiind condus pe ultimul drum de către rude, prieteni, co-generi optzeciști și scriitorii importanți contemporani. Avea, la fel ca Nichita, numai 50 de ani. A fost membru al Cenaclului de Luni.

Volume publicate
Debutează în 1981 cu volumul de versuri Ieșirea din apă.

A mai publicat: Aer cu diamante (în colaborare cu Mircea Cărtărescu, Traian T. Coșovei și Florin Iaru, 1982);

Cinci cântece pentru eroii civilizatori (1983)
Lumina de la foc (1990)
Lux (1992)
Ruleta Rusească (1993)
Desfacerea (1994)
O zi bună pentru a muri (1995)
Cântă zeiță mânia (1996)
Mai mult ca moartea (1997)
De partea morților (Editura LiberART, Ploiești, 1998)
Cafeaua cu sare (1998)
Apa moale (1998)
Crucea verbului (Editura Paralela 45, [2000)
Zăpadă noaptea (2000)
O lume de cuvinte (2001)

Prezențe în antologii
Este prezent cu un grupaj de poeme în “Antologia poeziei generației 80” (Editura Vlasie, 1993) și în antologii din Franța, Anglia, SUA, Serbia, Macedonia, Canada, Germania, Mexic.[necesită citare]
Este tradus în limba franceză cu volumul antologic “La roulette russe” (Éditions Royaumont, 1995).
Este tradus în limba spaniola cu volumul “Antología de poesía rumana” (Universidad Autónoma Metropolitana, 2000) în traducerea lui German A. de la Reza, ISBN 970-654-516-6.
1994 Streiflicht – Eine Auswahl zeitgenössischer rumänischer Lyrik (81 rumänische Autoren), – “Lumina piezișă”, antologie bilingvă cuprinzând 81 de autori români în traducerea lui Christian W. Schenk, Dionysos Verlag 1994, ISBN 3980387119

Premii și distincții
Premiul Fundației “Nichita Stănescu” (1990)
Premiul Uniunii Scriitorilor (1993)
Premiul “Mihai Eminescu” al Academiei Române (1995)

Afilieri
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al ASPRO (Asociația Scriitorilor Profesioniști din România) și al Asociației ADELF France.

(Wikipedia)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.