close
EuropolisPromovate

Consiliul Afaceri Externe, 14/10/2019

Principalele rezultate

Siria

Consiliul a discutat despre Siria din perspectiva celor mai recente evoluții din această țară. Geir Pedersen, trimisul special al ONU pentru Siria, a furnizat informații miniștrilor cu privire la procesul politic. Acesta i-a informat cu privire la activitățile sale din perioada premergătoare primei reuniuni a Comisiei constituționale programate pentru sfârșitul lunii octombrie. De asemenea, acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile acțiunii militare a Turciei din nord-estul Siriei pentru procesul politic. Miniștrii afacerilor externe și-au reafirmat sprijinul deplin față de eforturile depuse de trimisul special.

Miniștrii afacerilor externe au discutat apoi despre acțiunea militară a Turciei în nord-estul Siriei și au adoptat concluzii prin care au condamnat-o. Reamintind decizia adoptată de unele state membre de a stopa imediat acordarea de licențe pentru exportul de arme către Turcia, statele membre s-au angajat în favoarea unor poziții naționale puternice în ceea ce privește politica lor în materie de export de arme către Turcia, în temeiul dispozițiilor Poziției comune 2008/944/PESC privind controlul exporturilor de arme.

Există un angajament clar din partea tuturor statelor membre în favoarea unor poziții naționale puternice în ceea ce privește politica lor în materie de export de arme către Turcia, în temeiul dispozițiilor Poziției comune privind controlul exporturilor de arme. Aceasta înseamnă că politica de export este suspendată. […] Acest mecanism permite luarea în mod imediat de decizii, care pot fi adoptate la nivel național și coordonate la nivel european.

Federica Mogherini, Înalta Reprezentantă pentru afaceri externe și politica de securitate

Activitățile de foraj ilegale ale Turciei

Consiliul a discutat despre continuarea activităților de foraj ale Turciei în zona de est a Mării Mediterane, inclusiv noile activități de foraj desfășurate la 45 de mile nautice de coasta sudică a Ciprului. Consiliul a adoptat concluzii prin care a convenit asupra instituirii unui regim-cadru de măsuri restrictive care să vizeze persoanele fizice și juridice responsabile de activitățile ilegale de foraj de hidrocarburi în zona de est a Mării Mediterane sau implicate în aceste activități.

Afaceri curente

La începutul reuniunii, Înalta Reprezentantă și miniștrii afacerilor externe au făcut referire la evoluțiile privind Iranul. Aceștia au reamintit angajamentul lor față de JCPOA (acordul nuclear cu Iranul) și au subliniat importanța continuării eforturilor de dezamorsare a tensiunilor.

Înalta Reprezentantă și miniștrii afacerilor externe au discutat pe scurt despre Libia. Aceștia și-au exprimat sprijinul deplin față de reluarea procesului politic condus de ONU.

De asemenea, Înalta Reprezentantă a abordat subiectul Venezuelei și a încurajat miniștrii să participe la Conferința internațională de solidaritate privind criza refugiaților și a migranților din Venezuela, care va avea loc în perioada 28-29 octombrie.

Ucraina

Miniștrii afacerilor externe din UE au desfășurat un schimb de opinii cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko. Aceștia au reafirmat angajamentul ferm al UE față de Ucraina, atât în ceea ce privește integritatea teritorială și securitatea sa, cât și în ceea ce privește eforturile guvernului său vizând procesul de reformă.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.