close
Cronică

Constantin Bălăceanu Stolnici și-a lansat al treilea volum de proză memorialistică

Rectorul de onoare al Universității ”Andrei Șaguna” din Constanța, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, și-a lansat vineri al treilea volum de proză memorialistică intitulat „Amintiri… Vacanțele mele în vremurile bune de altădată”, în cadrul unei festivități organizată în Aula Magna a instituției de învățământ superior.

În deschiderea evenimentului, managerul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, a realizat o incursiune în universul fascinant al lucrării și o prezentare exhaustivă a epocii în care a trăit și s-a format intelectualul Bălăceanu Stolnici, justificând astfel rafinamentul intelectual al narațiunii și descriptivismul meticulos al stărilor, sentimentelor, clipelor derulate în cursul vacanțelor petrecute de acesta pe parcursul vieții.

„Avem privilegiul să-l avem alături de noi, astăzi, pe academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici Homo, acest poate ultim homo universale, din generația sa, formație formație culturală care din păcate s-a pierdut în România, prezentându-ne în volumul ‘Amintiri… Vacanțele mele în vremurile bune de altădată’ o față necunoscută multora dintre cititori a Constanței, fondarea stațiunii Mamaia, Balcicul Reginei Maria și Italia interbelică. (…) Prin ochiul său atent, critic, cultivat, erudit, percepem stări, sentimente, trăiri, ipostazieri, descrieri ale zestrei culturale care a stat la baza formării civilizației din toate statele europene. Izvorăște din această carte, totodată, o nostalgie după o epocă pe care autorul o redă din amintirile părinților, la Belle Epoque, pe care nu a reușit să o trăiască personal, una dintre cele mai frumoase perioade din istoria umanității”, a afirmat Doina Păuleanu, vorbind despre lucrare.

Constantin Bălăceanu-Stolnici, descendent al vechii familii boierești a Bălăcenilor, este o personalitate cu formație intelectuală enciclopedică. Este medic neurolog, geriatru, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a sistemului nervos, profesor de Istoria culturii și științei, antropolog și deține și acum, la 94 de ani, funcțiile de președinte al Societății Ateneul Român, director onorific al Institutului de Antropologie al Academiei Române, președinte al Centrului Internațional Antidrog și al Drepturilor Omului, efor testamentar al Așezămintelor Brâncovenești și altele.

Vasta sa operă cuprinde atât volume științifice de referință în neurologie, neurocibernetică, geriatrie și antropologie, cât și cărți ce tratează teme inedite, precum cabala iudaică și creștină, gândirea magică, istoria politică și militară a Europei sau povestea propriei familii — „Saga Bălăcenilor”.

Volumul „Amintiri… Vacanțele mele în vremurile bune de altădată” lansat la Constanța face parte din ciclul autobiografic și urmează celor două lucrări de mare succes „Amintiri… O viață de poveste în Bucureștiul interbelic” și „Amintiri… Viața la țară — Stolniciul interbelic”.

Din Cuprins: 
Vacantele bunicilor
Vacantele din Sinaia de altadata
Sinaia. Excursiile din trecut
Amintiri. Eforia interbelica
Dobrogea adolescentei mele
Constanta si Mamaia anilor ’30
Viena inainte de Anschluss (I)
Viena inainte de Anschluss (II)
Venetia adolescentei mele
Roma mussoliniana
Florenta adolescentei mele .
Neapole dinaintea celui de al II-lea Razboi Mondial
POSTFAȚĂ
”Am incercat in aceasta carte sa evoc modul cum familia mea, prietenii mei si cei din jurul nostru isi petreceau vacantele in perioada interbelica. De asemenea am vrut sa prezint aspectul si viata din unele localitati care intre timp s-au metamorfozat radical ca Sinaia ,Eforie, Constanta sau Balcic. M-am mai straduit sa dezvalui si trairile mele de postadolescent in cursul unor calatorii, adevarate pelerinaje culturale, la Viena, Venetia, Florenta, Roma si Neapole pe care parintii le-au organizat dupa modelul „Grand tour” si prin care am luat contact cu unele din aspectele cele mai stralucite ale Europei de apus. Am vrut ca aceasta carte sa fie o marturie a unor vremuri pline de farmec dar si tulburi, definitiv disparute.” (C. Balaceanu Stolnici)

Tags : Amintiri... Vacanțele mele în vremurile bune de altădatăautobiografieconstantin balaceanu stolniciEforieFlorentala Vienalansari cartevacante la sinaiaVenetiavolume

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.