close
ActualitatePromovate

Contexte delicate

,,Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui meu, Care este în ceruri.

Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor și Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri.

Nu socotiți că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie.”(Matei 10, 32-34).

Cât de ușor ne-ar fi nouă la mântuire dacă am înțelege această mărturisire a lui Hristos. Cred că mulți oameni își vor pierde mântuirea, pentru că nu au avut curajul mărturisirii lui Hristos și al adevărului de credință, într-o lume sau în contexte delicate, în fața unor oameni, care ar fi trebuit să afle adevărul. Dumnezeu ne cere adevărul și dreptatea din gura și faptele noastre, chiar cu prețul vieții. Lașitatea mărturisirii în fața oamenilor, este sinonim cu a se lepăda Hristos de tine, după cum spune Evanghelia. Așa cum Hristos S-a răstignit pentru tine, așa și El îți cere să mărturisești pentru El, pentru a fi întru El. A fi întru Hristos, înseamnă și a mărturisi pe Hristos. Trebuie să existe aici o reciprocitate a iubirii și a jertfei. Mântuirea vine din ambele părți: de la tine spre îndumnezeire, iar de la Hristos spre omul care nădăjduiește în iubirea lui. Condiția mărturisirii lui Hristos și a Adevărului, devine se pare, condiție sine qua non mântuirii. Crezi în Mine, zice Hristos, atunci mărturisește-Mă! Crezi în Mine, dar nu Mă mărturisești, atunci nu crezi cu toată ființa și viața în Mine. Hristos cere de la om o credință a curajului mărturisirii.
Este normal în această lume profană, mărturisirea lui Hristos să devină adesea nebunie. El știa acest lucru și ne avertizează că nu a venit să aducă pace, ci sabie, adică război între adevărul Hristos și minciuna filozofiei și ofertei lumii. Hristos ca Om și Dumnezeu, se pune contrar lumii, prin ceea ce este și ceea ce oferă pentru condiția îndumnezeirii omului în lume. Omul profan, nu suportă condiția mântuirii omului prin războiul împotriva patimilor și de aceea oferta ascetică a mântuirii omului, devine o variantă greu de suportat. Aici trebuie lacrimi și sânge. Din această cauză, eu nu mă supăr când unii dintre oameni, nu suportă cuvântul de învățătură greu de digerat prin patimi, care desființează și acuză comoditatea omului pătimaș.

A mărturisi Adevărul Hristos în această lume adormită de patimi și dezmierdări, înseamnă a provoca un război împotriva acesteia.

(Cătălin Rusu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.