close
Magna EuropaPromovate

Negocierile dintre UE și Regatul Unit: eurodeputații sprijină ferm poziția Uniunii

europarl.europa.eu

Comunicat de presă

  • Eurodeputații îl sprijină ferm pe negociatorul UE, Michel Barnier
  • Abordarea selectivă adoptată de Regatul Unit este inacceptabilă pentru UE
  • Un acord privind condițiile de concurență echitabile și pescuitul este indispensabil pentru a obține aprobarea Parlamentului European

Parlamentul regretă că persistă divergențe substanțiale între părți, cu toate că a rămas puțin timp pentru încheierea unui acord privind relațiile dintre UE și Regatul Unit.

Într-o rezoluție adoptată joi cu o largă majoritate, Parlamentul a luat act de rezultatele actuale ale negocierilor dintre UE și Regatul Unit privind un nou parteneriat și de planurile de intensificare a discuțiilor pentru luna iulie.

Deputații regretă că, după patru runde de negocieri, nu s-au făcut progrese reale, iar divergențele continuă să fie substanțiale.

Deputații subliniază că un acord cuprinzător este în interesul ambelor părți. Totodată, Uniunea Europeană consideră că este inacceptabil că Regatul Unit alege selectiv anumite politici și că cere insistent să aibă acces la piața internă, precizează textul. Deputații sunt profund îngrijorați și de faptul că guvernul britanic insistă să negocieze numai domenii care sunt în interesul Regatului Unit.

Rezoluția reamintește că negociatorul-șef al Uniunii, Michel Barnier, are sprijinul deplin și ferm al Parlamentului în negocierile cu Regatul Unit, în temeiul mandatului politic care i-a fost acordat de statele membre ale Uniunii și de Parlament.

Eurodeputații solicită Regatului Unit și să își respecte angajamentele luate în declarația politică semnată de prim-ministrul Boris Johnson și ratificată atât de Uniunea Europeană, cât și de Regatul Unit.

Obligațiile legate de retragere

Punerea în aplicare strictă a Protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord și aplicarea fidelă a Acordului de retragere, în beneficiul cetățenilor UE din Regatul Unit și a cetățenilor britanici din UE, sunt condiții prealabile care vor garanta încrederea necesară în vederea încheierii unui acord privind viitorul relațiilor, precizează textul.

Concurența pe picior de egalitate și pescuitul

Textul subliniază și că acordul Parlamentului pentru orice viitoare acorduri comerciale cu Regatul unit este condiționat de aprobarea de către guvernul britanic a unor condiții de concurență egale (prin norme și standarde comune) în diverse domenii, cum ar fi protecția mediului, standardele de muncă și ajutorul de stat, dar și de încheierea unui acord satisfăcător privind pescuitul. Acest lucru este necesar din cauza proximității geografice a Regatului Unit, a nivelului de interconectare și a nivelului deja ridicat de aliniere și interdependență cu normele UE.

Guvernul britanic nu s-a angajat până în prezent în negocieri detaliate referitoare la condițiile de concurență echitabile, precizează rezoluția.

Rezoluția, adoptată cu 572 voturi pentru, 34 împotrivă și 91 abțineri (18.6.2020).

Citat

„Uniunea Europeană și Regatul Unit și-au arătat disponibilitatea de a realiza în luna iulie progrese semnificative în contextul negocierilor. Prin rezoluția sa adoptată azi la momentul oportun, Parlamentul European își exprimă disponibilitatea de a încheia un acord ambițios și echitabil, care să nu ne compromită nici principiile, nici obiectivele”, a spus David McAllister (PPE, Germania), președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European și al Grupului de coordonare pentru Regatul Unit (UKCG),comentând asupra votului în plen și a rezultatului reuniunii la nivel înalt UE-Regatul Unit din 15 iunie.

Context

Perioada de tranziție în vigoare expiră la 31 decembrie 2020. Un nou acord comercial sau un acord general poate intra în vigoare în ziua următoare doar dacă este semnat cel târziu în octombrie de părțile la negociere. Textul trebuie apoi ratificat de Parlamentul European și de Parlamentul Regatului Unit. În cazul unui așa-numit „acord mixt”, el trebuie semnat de parlamentele naționale ale tuturor statelor membre ale Uniunii.

(europarl.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.