close
CronicăPromovate

Cronică literară Cenaclul I. L. Caragiale Ploiești – 13.03.2023

 Feminitatea radiază la Filarmonica ”Paul Constantinescu” din Ploiești în luna Încolțitorului.
Venită de la Câmpina pentru a ne citi din cea mai recentă carte de poezie a sa, Anda Mihaela Miroiu ne împarte bucuria de a fi alături de noi. Volumul de versuri ”Paștele Cailor” este un răspuns ca reflexie a picturilor lui Mihai Șerbănescu, acesta fiind și cel care a ilustrat coperta cărții.


ANDA MIHAELA MIROIU
S-a născut la 31 ianuarie 1978 în Ploieşti.
Începând din anul 1998 este profesor bibliotecar la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina
Este membră a Cenaclului „I.L.CARAGIALE” Ploiești din anul 2017.
Debutează cu poezie în „Revista Nouă” (2019).
Primul volum publicat „DOUBLE OF WHITE” a apărut la editura Contraste Culturale, 2019 în colaborare cu Dorin Boroianu
– Publică volumul de poezie CONTRE-JOUR, Editura Detectiv literar, 2020
– Apare în mai multe antologii publictă cu poezie:
-„Sub semnul integratorului”, 2019, Cenaclul I.L.Caragiale Ploiești
-„Row of Masks”, 2020, poem fluviu
– Toamna metaforelor, ASPRA, 2020
– Premiul I obţinut la Concursul de poezie „ Dulcele grai romanesc”, Slobozia, august 2020
Despre poezia Andei Mihaela Miroiu au scris :Christian Crăciun ( Litere și Urmuz)
Adrian Lesenciuc ( Antares), Florin-Corneliu Popovici( Lapunkt) ; Romeo Aurelian Ilie (Viața liberă), Diana Trandafir ( Boem@), Daniel Marian ( Libris), Ottilia Adeleanu (Boem@).
Grupaje de poeme i-au mai fost publicate de-a lungul timpului în revistele: Plumb, Litere, Libris și Literadura.
Alte proiecte:
– Coordonator proiect Zâmbet de copil, 2021( Concurs de creaţie literară și plastică ), în parteneriat cu UNIUNEA SCRIITORILOR, Filiala Bucureşti – Literatură pentru Copii şi Tineret.
Mulți dintre noi am fost alături de Anda la lansările de carte anterioare pe carele-a susținut la Câmpina, în minunata librărie Elstar. Autoarea nu ne dezvăluie întregul proces al creației concretizat în produsul final, volumul său de poezie Paștele Cailor. Ne promite, însă că pe data de 18 martie 2023 ne va expune întreaga viziune creativă și povestea poeziilor – picturi. Anda Mihaela Miroiu ne mărturisește că lumea scrisului este o lume în care pot fi și sunt impuse constrângeri, dar ea a hotărât să scrie în stilul ei propriu, chiar dacă unii nu îl apreciază. Timpul și calitatea versului său vor demonstra dacă ecoul liric va rezona în cei care o citesc.

locuiesc într-o metaforă
dă-mi dezlegare la sunet
și incandescent
conjug poezia la supratimp
profil estetic.
jubilând
cuvântul rupt de trup
se ridică
în arta verbului „a fi”
culoare
între culoare
și gravitația unui cuvânt
un șevalet
un penel
și tu
jurnal de lumină
în inima mea cardinal
anotimp poem
la Paștele Cailor
fărâmă cerul
lăuntric
creștea visare secunda
în abstract
din sonoritatea
lui niciodată.
ah, ce pudoare!

Marian Zmaranda consideră că înțelegerea complexă a poeziei Andei Mihaela Miroiu presupune o gândire deschisă care sparge scenariile tipice. Versul său este unul inteligent. Livia Dimulescu apreciază pe de o parte calitatea lecturilor, dar și evoluția autoarei de la volumul anterior ”Contre-jour”. Maria Bem crede că sufletul complex al Andei este cel care emoția poeziei. Ramona Müller analizând conținutul poeziei Andei, consideră că imaginația creatoare a acesteia o face să își asume și dimensiunea conținutului liric. Se dezbat teoriile referitoare la expresia
Cele mai noi creații aparțin Luminiței Bratu, Ofeliei Davidescu, Emiliei Luchian, lui Ionel Sima și Gabriel Comanroni.
De la Emilia Luchian aflăm multe lucruri interesante despre evantai. Evantaiul este vechi de peste 5000 de ani, acest obiect fiind un indiciu al statului social. Exista chiar și un dans al evantaiului. Aria religioasă a evantaiului se extinde până la mănăstirile buddhiste. Călugării le foloseau pentru a-şi acoperi faţa în timpul unor anumite ceremonii religioase din temple. De obicei, evantaiele din China erau realizate din oase de animale, bambus sau lemn, în timp de mânerul era frumos gravat sau decorat cu pietre de jad. Şi tot de atunci, pictarea evantaielor a devenit o meserie, o formă independentă de artă. Japonezii au împrumutat evantaiele de la chinezi. Cei din Țara Soarelui Răsare au inovat evantaiul pliabil. Primele modele au fost realizate în special pentru doamnele de la Curte, ele purtând şi denumirea de akomeogi, ce provine de la numele rochiilor akome. Evantaiul a devenit, în secolul al XVIII-lea, un adevărat accesoriu al eleganţei și al seducției, Franţa, bineînţeles, deţinând monopolul.
E-o mică jucărie din veacul cu marchize,
Cu aur şi agate mânerul e-ncrustat;
Paleta-i de mătase cu linii delicate
Pe sâni de alabastru, frumoşi, a tresăltat
………………………………………
Ah, dacă evantaiul, ce toate le văzu,
Ar fi să glăsuiască, ce povestiri ar spune!
De-atâtea ori iubirii el sfetnic tainic fu,
În buduarul plin de marchize şi-a lor lume.
Iulia Hașdeu
”Profesorul și nebunul” este pelicula cinematografică propusă de către Mihai Ioachimescu.
O poveste despre geniu, nebunie şi despre obsesiile adânci ale celor doi oameni remarcabili cărora li se datorează apariţia Dicţionarului Oxford al Limbii Engleze. Compilarea dicţionarului, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din istoria literară de până atunci, a început în a doua jumătate a secolului XIX. Pe măsură ce se adunau contribuţiile trimise de vorbitori de limba engleză din toată lumea, profesorul James Murray, coordonatorul proiectului, descoperă că o singură persoană trimisese deja câteva mii de definiţii: William Chester Minor, fost chirurg militar şi veteran al Războiului Civil American. Însă în spatele imaginii de medic erudit se ascunde o realitate şocantă: Minor este internat pe viaţă într-un azil pentru bolnavi psihic periculoşi şi violenţi. Filmul îi are în distribuție pe :Mel Gibson, Sean Penn, Jennifer Ehle, Steve Coogan, Natalie Dormer și este bazat pe un roman best-seller, scris de Simon Winchester.
Cronică: Ramona Müller
Fotografii: Gabriel Comanroni. Emilia Luchian și Ramona Müller
*sub coordonarea Asoc. “24pharte” ~ Nu există patriotism fără patrimoniu. Preşedinte: Ioan Vintilă Fintiş. Secretari literari: Ramona Müller şi Ana Nedelcu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.