close
Actualitate

Dan Lungu candidează la președinția Uniunii Scriitorilor din România

Scriitorul Dan Lungu, fost director al Muzeului Literaturii Române Iași, fost fondator și organizator al FILIT Iași, în prezent senator USR, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că pe data de 16 ianuarie 2018, și-a depus candidatura la președinția Uniunii Scriitorilor din România.  

Potrivit site-ului Uniunii Scriitorilor din România, uniuneascriitorilor.ro, „începînd cu data de 10 ianuarie 2018 se pot depune la secretariatul USR candidaturi la funcția de președinte al USR, în vederea alegerilor care vor avea loc în acest an. Fiecare candidatură va fi însoțită de proiectul de conducere propus de candidat“.  Pe același site, s-au făcut „Precizări suplimentare legate de alegerile de la U.SR“: „Așa cum am anunțat, sesiunea de depuneri de candidaturi a început pe data de 10 ianuarie 2018. Aceasta se va încheia cu o lună înainte de prima adunare generală de alegeri organizată de o filială a USR.

Cum încă nu s-a stabilit calendarul adunărilor generale la filialele USR din București și din țară, nu se cunoaște nici termenul-limită de depunere a candidaturilor, dar acesta va fi precizat de îndată ce vor fi fixate datele adunărilor generale la toate filialele USR. Cei care vor să candideze pentru funcții de conducere în cadrul filialelor trebuie să ia legătura cu președintele filialei din care fac parte, pentru a se înscrie pe lista de candidați din acea filială. Candidații la funcția de președinte al USR, așa cum deja am informat, trebuie să-și depună candidatura, însoțită de proiectul de conducere propus, la secretariatul USR“.

Redăm un fragment din „Programul de candidatură la președinția Uniunii Scriitorilor din România“, în care Dan Lungu motivează de ce participă la alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor.

„Pînă nu de mult, principalele probleme asupra cărora își concentra atenția Uniunea Scriitorilor din România erau creș­terea statutului și a vizibilității scriitorului în societatea românească actuală, stabilitatea financiară a USR și creșterea valorii noilor membri admiși.

În ultima vreme a apărut o problemă nouă, care ne ține, din păcate, pe prima pagină a atenției publice: conflictele din Uniunea Scriitorilor!

În opinia mea, viitorul președinte al USR trebuie să facă din rezolvarea acestei situații o prioritate. Mă gîndesc la o rezolvare pe cale pașnică, prin dialog, care să nu ne expună, ca breaslă, mediatizării negative și deriziunii opiniei publice. Cu cît mai puține rufe în public, cu atît mai bine!

Prelungirea acestei stări de fapt face rău breslei în ansamblul său, Uniunii Scriitorilor ca organizație și întregii lumi culturale. Mai mult, prelungirea seriei de conflicte pune în pericol prestigiul și statutul scriitorului, precum și beneficiile financiare cîștigate de-a lungul timpului de breasla noastră.

Voi explica de ce.

USR este principala instituție care apără drepturile și interesele scriitorilor, care îi reprezintă la nivel instituțional și social. Nu putem avea o imagine bună a scriitorului, dacă uniunea are o imagine proastă. Nu putem pretinde un statut social și instituțional solid al scriitorului, dacă uniunea care îi reprezintă nu se bucură de încredere și apreciere, deopotrivă în fața instituțiilor Statului, în ochii cititorilor, dar și în interiorul lumii literare. Or, o uniune de creatori care exclude un număr semnificativ din propriii săi membri, printre care se numără unii dintre cei mai valoroși scriitori ai timpului nostru, o uniune din care își dau demisia un val de tineri critici literari și scriitori de toate vîrs­tele, o uniune care nu reprezintă, din păcate, nici un fel de atractivitate pentru scriitorii tineri valoroși are o mare problemă legată de capitalul de încredere și de reprezentativitate.

În acest moment, USR se află în această situație delicată, iar viitorul președinte trebuie să ofere soluții. Avem nevoie de o uniune fără conflicte, stabilă financiar, cu o imagine publică bună, întinerită – dat fiind dezechilibrul generațional modernizată, animată de un spirit european. Instituțiile și oamenii din afara USR nu au răbdarea și nici interesul concret să afle cine are dreptate, ei văd doar scandalurile legate de procese, citesc știrile despre excluderi și demisii, despre premii contestate și acuze de tot felul, iar toate acestea ne șubrezesc puternic credibilitatea. Avem nevoie de vizibilitate, dar nu de o astfel de vizibilitate.

Situația conflictuală a ajuns într-un punct extrem de periculos: cel în care riscăm să nu existe decît învinși, să pierdem cu toții. În acest moment, au de suferit înseși legitimitatea uniunii și reprezentativitatea sa pentru breasla noastră. Identitatea vulnerabilizată a uniunii, chiar și sub aspect juridic, prin șirul interminabil de procese, șicane administrative și declarații reciproc defăimătoare, intens mediatizate, pune în pericol beneficiile financiare cîștigate de-a lungul timpului de membrii Uniunii în mod individual sau de USR ca întreg. Tot ceea ce s-a obținut se poate și pierde, mai ales în contextul fragilizării organizației, al pierderii reprezentativității la nivelul percepției publice și al unui stat care mereu are de gestionat o criză financiară, pentru care orice resursă devine tentantă. Or, dimpotrivă, aceste beneficii trebuie întărite, iar rolul noului președinte este esențial în acest sens“. (Dan LUNGU, fragment din „Programul de candidatură la președinția Uniunii Scriitorilor din România“)

Tags : candidaturiDan LunguUniuniunea Scriitorilor din România

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.