Eurodeputatul Emilian Pavel anunţă un proiect dedicat Centenarului, pentru identificarea urmaşilor delegaţilor bihoreni prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din Decembrie 1918. Proiectul urmăreşte să evidenţieze rolul judeţului Bihor în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. Proiectul se anunţă a fi implementat din resurse proprii, într-o primă fază, dar şi prin voluntariatul partenerilor cooptaţi în proiect.
Vor identifica urmaşii delegaţilor
Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri”, înfiinţată de Pavel în 2015, va avea sarcina de a-i identifica pe urmaşii delegaţilor bihoreni prezenţi la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.
„Ne dorim să aducem în atenţia românilor şi a bihorenilor, urmaşi ai delegaţilor, dar nu numai, sacrificiul şi devotamentul acestora. Vrem să îi cinstim făcându-le cunoscute poveştile şi mărturiile pentru generaţia de azi şi realizând o punte de legătură şi de acţiune între trecutul nostru şi prezent.
Valorile generaţiei de la 1918, pentru care aceşti oameni au luptat şi s-au sacrificat, trebuie – credem noi – să reprezinte modelul unei noi generaţii de români care să ducă România mai departe, să îi asigure locul cuvenit în cadrul construcţiei europene, şi să ne facă pe toţi mai uniţi şi mai activi în calitate de cetăţeni”, îşi motivează Pavel demersul.
Eurodeputatul se declară impresionat de textul Rezoluţiei de la Alba Iulia, din 1918: „În opinia mea, românii ardeleni au adoptat atunci un text modern, progresist, vizionar, bazat pe valori care stau azi la temelia Uniunii Europene!
Abia ieşiţi, şi încă nu pe deplin, dintr-un mileniu de subjugare, românii participanţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia doreau şi proclamau libertate, democraţie, drepturi sociale, iubire şi entuziasm pentru celelalte naţiuni subjugate şi proaspăt eliberate, dorinţă de bună convieţuire, smerenie faţă de jertfa soldaţilor români căzuţi pentru unirea ţării, recunoştinţă faţă de aliaţi şi, nu în ultimul rând, fapt remarcabil, vot egal pentru femei şi bărbaţi! În acest sens, ne dorim să subliniem de asemenea contribuţia importantă, dar de prea multe ori neglijată, a femeilor la realizarea Marii Uniri”.
Cine sunt partenerii
Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri” conlucrează deja cu parteneri din mediul universitar, Biserici, instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, chiar cu Ministerul Culturii şi cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, „pentru a ne putea coordona acţiunile”.
Activitatea de identificare a urmaşilor direcţi ai participanţilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1918 va fi sprijinită, prin voluntariat, de studenţi ai Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea, transmite iniţitatorul.
JB – C.C.