close
Istorie

DENUMIREA PROPUSĂ de UNIVERSITATEA „ANDREI ȘAGUNA” PENTRU PARCUL CASEI DE CULTURĂ din Constanța

Luând aminte că mai sunt numai două luni înainte ca România să intre în anul centenarului ce se împlinește de la Marea Unire, Universitatea ‘Andrei Șaguna’ din Constanța (UAȘ) a propus Consiliului Local Municipal și primarului Decebal Făgădău un gest simbolic prin care Dobrogea să marcheze un preludiu al manifestărilor festive ale anului 2017: acordarea denumirii TRIANON parcului de la Casa de Cultură, parc aflat în fața Colegiului Național de Arte ‘Regina Maria’. Acest demers va evidenția rolul crucial pe care Regina Maria, supranumită Regina Marii Uniri, l-a avut în semnarea la Trianon, în 4 iunie 1920, a unui tratat favorabil României, tratatul ce consfințea, după negocieri aprige, Unirea de la 1 Decembrie 1918 a Transilvaniei cu România.

Argumentul principal este reprezentat de faptele istorice: eroismul și spiritul de sacrificiu dovedite de Regina Maria în Primul Război Mondial, intuiția sa care a făcut-o să intervină decisiv în momentele importante ale conflictului, acțiunea diplomatică persuasivă și eficientă, într-o etapă de impas în negocierea ce a precedat semnarea Tratatului de la Trianon, din vara anului 1920.

Concret, în 1919, după mesajele transmise de Ionel Brătianu regelui Ferdinand, potrivit cărora România era prost tratată la negocierile de pace de la Paris, Regina Maria, sub pretextul unei vizite la colegiul Eton, unde studia Nicolae, fiul său, s-a oprit, la 5 martie 1919, la Paris, într-o vizită particulară. Regina Maria era foarte populară la Paris, a fost aplaudată în plenul Academiei Franceze și primită pretutindeni cu entuziasm de francezi, iar vizita sa a schimbat radical atmosfera negocierilor de pace.

Președintele Franței, Raymond Poincaré, a primit-o cu cele mai înalte onoruri militare și i-a acordat Legiunea de Onoare, iar discuțiile cu premierul Georges Clemenceau au fost de o deosebită împortanță pentru cauza României și au produs o puternică impresie asupra acestuia. Ulterior, Clemenceau i-a spus ministrului român în Franța: ‘O regină ca a voastră trebuie primită cu toate onorurile militare, cu mareșalul Foch (comandantul suprem al armatelor aliate) în frunte’.

Ajunsă la Londra, Regina Maria, nepoata Reginei Victoria, a fost întâmpinată de vărul său, Regele George al V-lea, chiar la Gara Victoria. Întâlnirile sale cu premierul David Lloyd George, cu Austen Chamberlain și Winston Churchill i-au dat prilejul unor elocvente și însuflețite pledoarii pentru cauza României, care au fost primite cu înțelegere deosebită. Pe drumul de întoarcere spre țară, regina s-a oprit din nou la Paris, unde a constatat că poziția țării noastre dobândise susținere și sorți de izbândă, și a părăsit în triumf capitala Franței, condusă la gară de un grandios alai, în frunte cu Președintele Poincaré și Mareșalul Foch.

Răsunătorul succes al Reginei Maria în Franța și în Marea Britanie, cele două mari puteri ale Antantei, concretizat în 4 iunie 1920, a fost întărit de alianțe politice balcanice care au dat susținere României. Acestea au fost facilitate prin diplomația de înrudire matrimonială promovată de regina supranumită ‘soacra Balcanilor’, care a dus la căsătoria fiicelor sale cu regii Spaniei și Greciei și a prințului moștenitor Carol cu principesa Elena a Greciei.

Aspectele istorice invocate și multe altele au fost expuse în lucrarea ‘Maria — Regina Marii Uniri’, editată de Universitatea ‘Andrei Șaguna’ și Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în anul 2013, la împlinirea a 75 de ani de la trecerea în lumea arhanghelilor neamului a Alteței Sale Regale Maria de România, cu acest prilej fiind emisă și medalia omagială ce poartă chipul reginei.

Denumirea TRIANON acordată parcului ar sublinia și legătura, prea puțin cunoscută sau conștientizată de contemporani, dintre cele două provincii istorice ale României Mari, Transilvania și Dobrogea, populația românească din Dobrogea fiind puternic reprezentată de urmașii mocanilor transilvăneni, a căror stabilire pe aceste meleaguri a fost favorizată de transhumanță.

Argumentul care justifică acordarea numelui TRIANON acestui parc, și nu altora aflate în Constanța, este vecinătatea Colegiului Național de Arte ‘Regina Maria’.

Este important să precizăm că acordarea numelui TRIANON unui parc va reprezenta o premieră, întrucât, din documentarea realizată de noi, a rezultat că, în mod inexplicabil, între toate denumirile de străzi, parcuri și alte obiective urbanistice din România, nu există această denumire. Există doar un hotel și un restaurant în capitală, ce poartă acest nume, precum și ruinele unui palat din Florești, județul Prahova.

Aprobarea autorităților locale pentru acest demers ar deschide calea pentru denumirea și a celorlalte parcuri cărora le lipsesc numele, fiind cunoscute după obiectivele din împrejurimi, spre exemplu parcul gării sau parcul teatrului.

Inițiativei Universității ‘Andrei Șaguna’ de a acorda parcului de la Casa de Cultură numele TRIANON i s-au alăturat Colegiul Național de Arte ‘Regina Maria’, direct interesat prin numele ilustru pe care îl poartă, și Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, situat în vecinătate, iar, împreună, cele trei instituții de învățământ ar fi onorate să preia în custodie parcul, pentru a-l îngriji cu responsabilitate. De câțiva ani, universitatea și cele două licee au organizat aici, cu diverse ocazii, acțiuni de igienizare și de plantare de copaci, pe care doresc să le continue.

Odată cu această solicitare, UAȘ a depus și o primă listă de semnături ale celor ce susțin inițiativa, cu precizarea că acțiunea de strângere de adeziuni continuă și va avea ca rezultat depunerea ulterioară a altor liste.

Petiția adresată CLM și Primarului Constanței a fost depusă astăzi, 31 octombrie 2017, la numai două zile de la împlinirea a 142 de ani de la nașterea Reginei Marii Uniri.

A.Ș

Tags : regina mariatrianonUniversitatea Andrei Șaguna

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.