close
Cronică

Este mai târziu decât credeți!

estemaitarziudecatcredeti.wordpress.com

Grăbiți-vă deci ca să faceți lucrarea lui Dumnezeu. Poate că aceștia sunt ultimii câțiva ani în care putem răspândi liberi cuvântul

Dacă noi vom tăcea, pietrele vor striga! Taiwanul cu 4% creștini dă o lecție dură României care e declarată 89% creștină. Pe 24 noiembrie 2018 taiwanezii s-au prezentat în număr masiv la vot, au votat pentru căsătoria naturală și au respins predarea ideologiei de gen în școli. Curtea Supremă din Hong Kong a refuzat să legalizeze căsătoriile homosexuale. Populația Coreei de Sud și Japonia sunt covârșitor împotriva legalizării ” căsătoriei” homosexuale. Contrar afirmațiilor activiștilor homosexuali, iată că nu există un trend internațional semnificativ pentru  instituirea căsătoriilor între persoane de același sex la nivel global. Societatea globală e compusă din 195 de țări din care doar 27 au legalizat căsătoriile homosexuale, adică 13%. În foarte puține dintre ele căsătoriile homosexuale au fost instituite prin plebiscit or referend național constituțional, cum a fost în Irlanda și Australia.

Referendumul pentru căsătorie din Taiwan – lecții pentru România
(…)

Se stie mai putin despre faptul ca simbata 24 noiembrie a avut loc un referendum pentru casatorie in Taiwan, la fel ca cel din Romania de acum doua luni. Taiwanezilor li s-a pus in fata optiunea de a legaliza casatoriile intre persoane de acelasi sex ori pastrarea casatoriei naturale ca institutie sociala normativa.

Spre deosebire de Romania, referendumul din Taiwan a fost validat, populatia insulei optind cu un vot covirsitor de 70% sa nu permita institutirea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, in plus interzicind, in acelasi referendum, predarea ideologiei de gen in scoli.  (…) In opinia activistilor homosexuali, Taiwanul ar fi putut deveni prima tara asiatica care sa legalizeze casatoriile unisex. Anii 2017 si 2018 le-au fost favorabili: in mai 2017 au scontat un succes urias in Curtea Suprema de la Taipei prin obtinerea unui drept la casatorie in numele „egalitatii casatoriei” („marriage equality”). In ultimii ani Taiwanul a fost dominat politic de un guvern de stinga „progresist”, care a cautat sa implementeze o agenda specifica, asemenea guvernelor din Europa Occidentala, printre ele recunoasterea unui „al treilea sex”, casatorii unisex si ideologia de gen.

Cetatenii initiaza un referendum

(…)In primavara acestui an un grup de crestini din Taiwan a lansat o petitie pentru referendum cerind ca cetatenii, nu politicienii ori tribunalele, sa aiba ultimul cuvint privind cea mai veche institutie sociala a umanitatii. La aproximativ o jumatate de an dupa obtinerea semnaturilor, referendumul s-a desfasurat si incheiat cu un rezultat covirsitor. (…)Taiwanul se aseamana cu Romania in citeva privinte relevante. Are o populatie de 23,4 milioane de persoane, cu aproape 20 de milioane de cetateni cu drept de vot, in timp ce in Romania, incluzind romanii din diaspora, numarul celor cu drept de vot este de aproape 19 milioane.

Democratia taiwaneza e la fel de tinara ca si cea romana: dupa citeva zeci de ani de dictatura si regimuri autoritare intre 1949 si mijlocul anilor 1980, Taiwanul a adoptat o constitutie care garanteaza un sistem democratic de tip american. In 2004, Taiwanul a adoptat o reforma constitutionala care permite referendumuri si plebiscite cetatenesti. In decembrie anul trecut, Taiwanul a redus pragul electoral pentru validarea referendumurilor la 25%. Dupa cum se stie, in Romania pragul electoral este de 30%.

La referendumul din 24 noiembrie taiwanezii au votat zece propuneri diferite, inclusiv legi. Conform Constitutiei, o lege abrogata prin referendum isi inceteaza efectele trei zile mai tirziu, iar o initiativa legislativa adoptata trebuie supusa votului in Parlament in trei luni.

Referendumul pentru casatorie

Nici unul din cele zece proiecte legislative supuse referendumului nu a suscitat mai mult interes ca intrebarea „do you agree that marriage as defined in The Civil Code should be restricted to the union between one man and one woman”? („Agreati ca, in conformitate cu definitia din Codul Civil, casatoria sa fie limitata la uniunea dintre un barbat si o femeie”?) Acestei intrebari i-au raspuns numarul cel mai mare de votanti, 7,6 milioane pentru si 2,9 impotriva. In total, aproximativ 10,5 milioane de taiwanezi au votat acest proiect legislativ, adica mai mult de 50% din intregul electorat.

In Romania, paticiparea la referendum a fost cu putin peste 21%, numarul votantilor fiind de 3,7 milioane, iar al celor care au votat pentru casatoria naturala fiind de aproximativ 3,5 milioane, ori peste 90% din toate voturile exprimate. Daca un numar dublu de taiwanezi au votat pentru casatoria naturala in comparatie cu Romania, in Romania procentul voturilor in favoarea casatoriei naturale a fost cu mult mai ridicat.

Tot pe 24 noiembrie taiwanezii au respins si ideologia de gen. Cu un vot de 7 milioane la 3,4 milioane taiwanezii au abrogat un proiect de lege pentru predarea ideologiei de gen in scolile din Taiwan asa cum se prevedea in Gender Equality Education Act („Legea Educatiei de Egalitate de Gen”). In alte cuvinte, fondurile publice ale Taiwanului ori cele din afara tarii nu vor putea fi folosite pentru a semana confuzie sexuala in mintile copiilor si tinerilor taiwanezi. In contrast, dupa cum se stie, in Romania, grupuri civice, parlamentari si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii insista, contrar dorintelor parintilor, pentru predarea ideologiei de gen in scoli.

Lectii pentru Romania

Care sunt lectiile referendumului din Taiwan pentru Romania?

In primul rind, clasa politica din tara asiatica are mai mult respect fata de democratie si statul de drept decit cea din Romania. In Taiwan au fost respectate prevederile constitutionale fara amestecul politicienilor: sistemul de acolo nu permite amestecul politicienilor in aprobarea, pregatirea, programarea ori desfasurarea referendumurilor, iar initiativele cetatenesti nu pot fi politizate. Am citit cu atentie mai multe articole din presa internationala si taiwaneza privind referendumul taiwanez si nu am dat peste nici un indiciu ca politicienii taiwanezi ar fi sugerat boicotarea referendumului ori ca mass media taiwaneza ar fi dat dovada de partinire. Nu s-a auzit nicio voce care sa fi afirmat ca referendumul apartine vreunui partid politic ori ca taiwanezii isi risipesc banii pe un referendum fara sens. In plus, dupa cum unii dintre dvs deja ati observat, intrebarea de pe buletinul de vot, spre deosebire de cea din Romania din octombrie, a fost clara, scurta si la subiect.

Taiwan, insa, da o lectie si crestinilor din Romania. Taiwan nu e o tara crestina. Crestinii reprezinta doar 4% din populatia tarii, budistii 35%, taoistii 33% iar animistii 19%. Ne-am gindit ca in Romania unde 98% dintre cetateni se declara crestini referendumul ar fi trebuit sa treaca cu o participare la vot covirsitoare, dar nu a fost asa. Paradoxul acesta trebuie sa ne dea de gindit: cetatenii unei tari preponderent ne-crestine se prezinta masiv la vot pentru a proteja casatoria si familia crestina, adica cea naturala. Observatia aceasta insa nu e limitata doar la Taiwan. Populatia Coreei de Sud e si ea covârsitor impotriva legalizarii casatoriilor homosexuale, la fel ca si in Japonia, de altfel, unde opinia dominanta a publicului este ca „homosexualitatea e un hobby”, nu un stil de viata innascut.

Si tot la capitolul acesta amintim si Hong Kong unde luna trecuta Curtea Suprema a refuzat sa legalizeze casatoriile homosexuale:

Rezultatul votului din Taiwan, dar si a celui din Romania, indica deasemenea, contrar afirmatiilor activistilor homosexuali, ca nu exista un trend international semnificativ pentru  instituirea casatoriilor intre persoane de acelasi sex la nivel global. Societatea globala e compusa din 195 de tari din care doar 27 au legalizat casatoriile homosexuale, adica doar 13%. In foarte putine dintre ele casatoriile homosexuale au fost instituite prin plebiscit or referend national constitutional, cum a fost in Irlanda si Australia.(…)

Sursa: http://www.culturavietii.ro/2018/12/06/referendumul-pentru-casatorie-din-taiwan-lectii-pentru-romania/

(estemaitarziudecatcredeti.wordpress.com)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.