close
CronicăPromovate

Față amară de reporter. Nea Mișu Vișoiu la 80 de ani

Mihai Vișoiu a fost 12 ani ziarist la Tribuna Ialomiței, alți 12 a scris la Scînteia și ultimii 15 ani de jurnalism i-a petrecut la Adevărul.

A ieșit la pensie cu 39 de ani de presă, că io, cu cei 27 de ani ai mei în breaslă, mă simt ca un puișor ieșit din găoace.

Aproape patruj’ de ani pe care i-a petrecut printre tarlale. Știa și știe fiecare ciulin al Bărăganului. A stat la o ulcică de vin și cu țăranii lui iubiți, da’ și la masă cu potentații vremurilor. I-a dat un cap în gură lui Triță Făniță, da’ l-a vizitat în pârnaie și pe Ilie Alexandru – ăla de și-a făcut Turnul Eiffel în curtea ranch-ului său ca-n Dallas, la Slobozia. O enciclopedie relațională.

Nea Mișu a fost boxer și a ieșit vicecampion național al României și vicecampion balcanic pe vremea în care în care nu mă ștergeam singur la cur sau nu eram deloc. Un bandit al presei și al vieții. Mircea Dinescu spunea despre nea Mișu că, dacă se năștea în America, ajungea ori pe scaunul din biroul oval de la Casa Albă, ori pe cel electric.

A fost o bucurie să-l revăd, după o grămadă de ani, și o tristețe așijderea când mă gândesc cum voi fi io, dacă apuc, la vârsta sa. Sper să am, însă, același spirit ludic și stil de viață hedonist care ne-a plăcut și ne place amândurora.

Nea Mișu Vișoiu își trăiește bătrânețea într-un loc care se numește, cum altfel: Amara.

(Mihnea Petru Pârvu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.