close
CronicăPromovate

Fermecător Bari, Italia

 

Fermecător Bari,
cu adesea aer spaniolesc
de mai multe ori,
pe mai multe străzi am avut sentimentul ca-s intr-un oraș din Andaluzia,
31 de grade intr-o zi de sfârșit de septembrie și vânt să te ia pe sus pe lungomare,
pastel și clădiri impozante, arhitecturi și influențe armonios amestecate
crem cald de marmură rece și roșu venețian, mult travertin
centro storico și centro antico, două lumi separate de elegantul corso Vittorio Emanuele II,
in centrul istoric spațiile sunt generoase, străzile largi și clădirile elegante, 500 de metri mai spre mare intri intr-un labirint de străduțe și passo carabille, locuințele se deschid direct in strada și din balcoane atârnă rufe cu miros puternic de balsam,
se amestecă in miros sărat de Adriatică și mancare cu usturoi și miros greu de ziduri mereu umede cu unde de parfumuri grele sau fresh și tutun aromat de pipă,
clădirile sunt strălucitoare in lumina soarelui și devin sumbre sub razele lunii,
de-a lungul vremii,
romanii au transformat așezarea intr-un port maritim bogat unde acostau duzine de corabii cu vinuri si cereale,
bizantinii au dezvoltat comerțul, apoi normanzii au completat orașul din punct de vedere arhitectonic, cu biserici, piete si palate.

Excelent vinul casei roșu, la carafă și mulți, mulți oameni cu câini peste tot, pe străzi, la shopping și la terase

Bari are atmosferă de vacanță și intr-o banală zi de miercuri sau joi, are gust de granita limone cu un strop de ghimbir, are lene plăcută de amiază, când îți târăști picioarele pe sub soarele obraznic și hainele devin grele și-are, pe seară, vânt dinspre mare cu gust de sare și de departe
și e nevoie de-un hanorac.
De emotie, m-am agitat am vărsat prima carafă cu vin pe masă, pe jos, pe blugi,
pe urmă m-am bucurat mai discret și m-am îmbătat moderat.

 

(Oana Costea)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.