close
Agenda culturală

Festivalul Internațional `Musica Kronstadt 2017”, ediția a IV-a

În perioada 2-9 august, Festivalul Internațional “Musica Kronstadt 2017”, ediția a IV-a, ediție dedicata centenarului Dinu Lipatti aduce la Brașov elitele muzicii clasice mondiale de la Berliner Filarmoniker, Filarmonica George Enescu, SWR Stuttgart, Opera din Barcelona, Ansamblul de Muzică Contemporană din Berlin, Filarmonica Sonderborg și Landeskapelle Eisenach.

Acesti muzicieni consacrați, împreună cu participanții Academiei “Musica Kronstadt 2017” vor veni în întâmpinarea publicului meloman cu o agendă de 15 concerte extrem de variate, Academia oferind participanților peste 500 de cursuri de măiestrie pentru disciplinele oboi, clarinet, fagot, corn, jazz, improvizație, compoziție, muzică de cameră, ansambluri orchestrale de suflători, tehnică scenică și corepetiție.

Anul acesta, aproximativ 75 de cursanți, un record național pentru o Academie specializată pe segmentul instrumentelor de suflat, vin la Brașov să aprofundeze tehnici noi – interpretativ, fiind îndrumați de personalități ale muzicii clasice de la orchestre de prestigiu.

Acești cursanți provin din Canada Luxemburg, Spania, Franța, Serbia, Republica Moldova și România, o adevărată performanță pentru această platforma educațional-culturală www.academyofmusic.eu.
La numai doi ani de existență a reușit să acumuleze cel mai mare număr de cursanți suflători prezenți vreodată în România la o Academie dedicată în exclusivitate instrumentelor de suflat.

Unicitatea în România constă tocmai în structura proiectului educațional, Academia “Musica Kronstadt 2017”, proiect dedicat tinerilor muzicieni români și nu numai.
Grație colaborării excepționale cu Liceul Vocațional “Tudor Ciortea” Brașov, cursurile Academiei au loc în cladirea acestei instituții.

“Suntem singurul proiect educațional-cultural din Municipiul Brașov câștigător al locului 5, cu 93, 83 de puncte în cadrul concursului de proiecte co-finanțate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. În acest concurs au participat aproximatix 130 de proiecte culturale. Muțumim A.F.C.N. pentru recunoașterea la nivel național a proiectului educațional-cultural non-profit www.academyofmusic.eu. De asemenea, Mulțumim Institutului Cultural Român pentru realul sprijin acordat pentru ca acest proiect unic să poată avea loc” – a declarat Ludovic Armin Cora, fondatorul proiectului.

Premierele naționale și internaționale ale Academiei “Musica Krosntadt 2017”pentru acest an sunt:
– existența ununi concurs de interpretare artistică în urma căruia membrii juriului Academiei și Festivalului Internațional “Musica Krosntadt 2017”, vor decerna premii în valoare de 4500 RON unui număr de 9 cursanți.
– Directorul executiv al KeeGee Reeds, www.shop.kge-doublereeds.com, domnul Kexun Gee, cel mai mare producător mondial de accesorii pentru instrumentele de suflat oboi și fagot, va veni la Brașov, expunându-și produsele în cadrul acestui proiect.
– Directorul executiv Balu Music (SUA, www.balumusik.com), domnul Ion Balu, cel mai mare producător de surdine din lume pentru instrumentele de alamă, va expune produsele sale. Trei participanți corniști, în urma concursului de interpretare artistică, vor primii premii care constau în produsele compeniei Balu Music.
– Vasile Pintea, muzician și inventator român stabilit în Germania va prezenta la Brașov în premieră mondială, un muștiuc, accesoriu al instrumentului corn, invenție brevetată în Germania. Acest accesoriu este testat cu succes de către partida de corn al NDR Philharmonie Hamburg, Germania.
– Stephan Leitzinger, www.leitzinger.de, celebru constructor de fagot va fi prezent cu un stand de instrumente de solistică.
– Grupul Buffet&Crampon va fi reprezentată de către firma Aperto București, mai precis de către domnul Dan Avramovici cu un stand de instrumente. Noul model de clarinet Buffet Crampon Legende va fi prezentat cu aceasta ocazie la Brașov.
– Michael Britton, CEO Howarth of London, celebru constructor de oboaie va fi prezent pentru a 3-a oara la Brașov cu o expoziție de instrumente.
– Firma Marigaux Paris celmai mare producător de oboaie din lume, va fi prezentă și ea cu un stand de instrumente de solistică.

Premiere naționale | internaționale ale Festivalului “Musica Kronstadt 2017” :
– proiect unic non-profit în România, care organizează un concurs la finalul Festivalului și Academiei.
– proiect unic în România, care în numai 4 zile reușeste să construiască o orchestră de suflători, această orchestră concertând până la finalul festivalului.
– Singurul Festival Internațional pe profilul instrumentelor de suflat care reușește să transmită pentru prima dată în România și la nivel global toate concertele, grație sistemului streaming prin site-ul www.academyofmusic.eu. Tote aceste concerte pot fi vizionate gratuit.
– Este singurul proiect cultural din România care în premieră naționala va realiza un duplex concertistic transmis prin sistemul streaming în data de 6 august.
– Tinerii muzicieni români, în timpul celor 8 zile, vor suștine un număr de 15 concerte, evoluând alături de cei mai mari muzicieni din lume. Menirea Academiei “Musica Kronstadt 2017” este tocmai atragereea elitelor mondiale din muzica clasică de a concerta cu tinerii muzicieni români și nu numai.
– În cadrul Academiei/Festivalului Internațional “Musica Kronstadt 2017” se realizează o serie de 5 concerte-workshop de jazz | improvizație | compoziție. Cursanții Academiei, precum și publicul meloman sunt invitați să dialogheze cu artiștii invitați în concert. Acest dialog muzical inedit va fi inițiat și condus de renumitul jazzman Nicolas Simion (Germania) în cele 4 workshop-uri / concerte, dar și prin particiare Petrei Acker (România) cu un concert R&B / jazz / soul in cadrul unui concert din data de 5 august.

În plan caritativ, Musica Kronstadt 2017” va acorda / va dona :
– aproximativ 20 de burse cursanților și anumitor însoțitori de cursanți minori din Academie anului acesta.
– o anumită sumă de bani anul acesta către Liceul de Muzică „Tudor Ciortea“ Brașov, cu scopul încercării strângerii unor fonduri pentru cumpărarea de instrumente muzicale destinate elevilor acestui liceu.
– partituri și accesorii pentru instrumente de suflat destinate liceului.
– gratuitate la toate concertele Festivalului.
– bani pentru Asociația Copii de Cristal Brașov – copii bolnavi de autism, prin contribuția publicului la fiecare concert din cadrul acestui Festival.

Despre editiile trecute si realizarile www.academyofmusic.eu la nivel național și internațional 2015-2017:
– a promovat la nivel internațional pe cursanta de origine română Petho Krista, înlesnind prezența acesteia ca prim-oboist în cadrul Orchestrei de Tineret din Cipru, un adevărat succes artistic și organizatoric.
– La numai 4 luni de existență, www.academyofmusic.eu s-a bucurat de recunoașterea internațională, stabilind prima colaborare cu o instituție educațional-culturală din Europa.
– a pus baza primului ansamblu orchestral de oboiști din România, iar in anul 2016 a pus baza primei orchestre de suflători din România.
– a înlesnit accesul și alegerea unui instrument de solistică performant pentru o instituție de cultură din Brașov, precum și pentru o cursantă din România.
– a înlesnit donarea unui oboi de solistică marca Marigaux Paris pentru cursanta de origine română, Bianca Volgyesi.

Ludovic Armin Cora

Tags : Musica Kronstadt 2017

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.