După o statistică publicată de CNRED în 2016, situaţia învăţământului superior în România este următoarea:
Instituţii de învăţământ superior particular autorizate = 35
Instituţii de învăţământ superior particular provizorate = 21
Provizorate masterat, studii post-universitare = 7
––––––––––
Total
––––––––––
Ar fi aşa: 60 % din instituţiile de învăţământ superior particular sunt provizorate. Dacă adaug şi cele 7 instituţii de învăţământ superior particulare, provizorate masterat / studii post-universitare, rezultă un procent de 80 % din instituţiile superioare particulare sunt cu autorizaţie de funcţionare provizorie.
Nume atractive, batjocorite de provizionaţi şi cndr: Mihai Viteazul, Bogdan-vodă, Dumitrie Cantemir, Gheorghe Zane, Ovidiu Şincai, Andrei Şaguna, Vasile Goldiş, Avram Iancu, sau George Bariţiu, Mihai Eminescu,Titu Maiorescu, George Bacovia, Spiru Haret, Nicolae Titulescu, – toţi absolvenţi de învăţământ particular!
Învăţământul superior de stat din România deţine 48 de instituţii, după acelaşi CNRED (Centru Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor) care îşi deschide la Noutăţi… programul de la casierie!
Învăţământul de stat actual este într-o continuuă bramburizare, imbecializare prin alunecare, alunecă şi profesorii prin cancelarii ca şi societatea de consum(pe bani) pe care o tot construim de 30 de ani, şi cine ştie cât va mai dura, creind iluzia că învăţământul privat, de la grădiniţe la facultăţi ar fi mai bun.
Învăţământul superior particular provizoriu este o înşelătorie pentru studenţii români şi părinţii lor naivi. Este o bancă de absolvenţi imbecili, imbecializaţi sub privirile „îngăduitoare” sau „interesate” ale CNRED. Adică, Corupţie !
AGERPRES anunţă: afacerile din învăţământul preuniversitar privat, inclusiv grădiniţe private, în 2019 vor atinge cifra de 200 de milioane lei, vreo 43 milioane euro scoşi din buzunarele românilor cu bani, prea naivi.
Grădiniţele, şcolile primare, liceele, institutele, universităţile de stat sunt subsuvenţionate pentru a susţine grădiniţa particulară cu educatoare care mătură cu copii pe podea! Etc. Oblăduitori: miniştrii învăţământului de după 1990 şi HG 536 / 2011 a incultului Daniel Petru Funeriu.
Învăţământul preuniversitar particular, întreb, câţi elevi olimpici la matematică, la fizică, la chimie, it-şti, la inventică au dat? Mai vechile pensioane au scos numai mimoze şi mimoţi pe bani.
Instituţiile învăţământului de stat, de la grădiniţe la universităţi, sunt sub suvenţionate (arată deplorabil susţin profitorii) pentru ca statul să avizeze şi să susţină grădiniţa particulară care mătură cu copii pe podea! Sper că nu s-a uitat. Oblăduitorii privaţilor în învăţământul românesc sunt toţi miniştri învăţământului de după 1990 şi HG 536/2011 a celui mai incult ministru Daniel Petru Funeriu.
Există o întrebare pe care dl dr. Tănase Tasenţe o pune zâmbitor, auzi unde, în Ialomiţa, Nr 1o20 –joi 5 septembrie 2o19, vrea să-i prostească şi pe ialomiţeni: Educaţia copiilor noştri la privat sau la stat?
Promovează avantajele şolii la privat în dauna şcolii de la stat care învaţă pe copii să se încadreze în societate, să înveţe raţional,să participe la competiiţii, la concurenţă, să se încadreze în regulile şcolii şi să menţină ordinea în şcolă. Deficienţe ar fi memorarea mecanică a vocalelor în limba română sau a lunilor anului cu 30 sau 31 de zile după articulaţiile pumnului închis al copilului cât şi comportamentul îndoctrinat în pluriipartidism al educatorilor, învăţătorilor, profesorilor. Îşi ia ca aliat un reputat domn, Alexandru Pleşea care a studiat natura minţii umane pe două continente (SUA şi Canada) şi o ţară, România. Dl Pleşea – psihoterapeu, hipnoterapeut, trainer în neuro-lingvistică mă convinge că românul are posibilităţi, resurse întelectule sau chiar talent în aş irosi banii pe învăţământul privat.
Rămâne întrebarea: Educaţia copiilor noştrii la privat, la furnizorii de absolvenţi imbecili sau la stat? Cam la fel.
(Dan Drăguş, 2019-09-16)