Gabriel Croitoru va cânta, sâmbătă și duminică, în parcuri din București, pe vioara Guarneri del Gesu care i-a aparținut lui George Enescu, informează un comunicat al organizatorilor.
Manifestarea face parte din proiectul „Street Art Muzical” care îl reunește pe violonist cu pianistul Horia Mihail. Concertele vor avea loc în foișoarele din parcurile Bazilescu (sâmbătă, ora 11,00), Herăstrău (sâmbătă, ora 17,00), Kiseleff (duminică, ora 11,00), Cișmigiu (duminică, ora 17,00). Spectacolele sunt gratuite.
Gabriel Croitoru a cântat, de-a lungul timpului, cu orchestre mari precum Monte Carlo Symphony, London Royal Philharmonic, Lyon Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, Galicia Symphony, Leipzig Gewandhaus Orchestra.
„Am constatat, cu plăcere, că românii sunt altfel decât ne cred alții, în sensul că le place și muzica clasică”, afirmă Gabriel Croitoru, citat în comunicat.
El afirmă că orice experiență, precum concertele din aer liber pe care le va susține, poate „să crească nivelul cultural al tuturor”.
Gabriel Croitoru a absolvit în anul 1983 Liceul de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Mihai Constantinescu. A continuat formarea muzicală la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Modest Iftinchi, studiind în particular şi cu prof. Ştefan Gheorghiu. În prezent este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de care susţine numeroase concerte, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Activitatea sa solistică însumează mai bine de 1.000 de concerte si recitaluri, alături de cunoscute ansambluri orchestrale ca London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra. Gabriel Croitoru a susţinut numeroase recitaluri în Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria şi România.
Totodată, Gabriel Croitoru este solist concertist al Filarmonicii P. Constantinescu din Ploieşti, şi membru (vioara I) al cvartetului de Stat Transilvan, al Filarmonicii din Cluj-Napoca. De asemenea desfăşoară o prodigioasă activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti. În anul 2006 a obţinut titlul de doctor în muzică, cu tema „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”, avându-l ca îndrumător pe prof. Octavian Lazăr Cosma.
Gabriel Croitoru a fost distins cu Premiul I la Concursul Internaţional de vioară H. Wieniawski (Polonia – 1979), cu Premiul I la Concursul Internaţional de vioară Pablo Sarasate (Spania – 1991), unde a obţinut şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. A mai obţinut Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de vioară Tibor Varga (Elveţia); Premiul a III-lea la Concursul Internaţional de vioară N. Paganini (Italia), Premiul special al juriului la Concursul Internaţional de vioară Fritz Kreisler (Austria), Premiul a II-lea la Concursul Internaţional de vioară Zino Francescatti (Franţa, 1987).
A fost laureat al unor concursuri naţionale, iar discografia sa cuprinde numeroase CD-uri, între care Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, o premieră mondială.
Menţionăm totodată şi ultimele sale proiecte de anvergură, ca Vioara lui Enescu la sate, un şir de turnee de recitaluri susţinute alături de pianistul Horia Mihail, precum şi Duelul viorilor, un amplu turneu realizat împreună cu violonistul Liviu Prunaru şi pianistul Horia Mihail.
Din anul 2008, Gabriel Croitoru a obținut dreptul de utilizare asupra singurei viori Guarneri del Gesù (1731) a Statului Român, vioară care i-a aparținut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Național George Enescu.
O.G.