close
Personalități

Grigore GONȚA

Actor, regizor de teatru și profesor, Grigore GONȚA este una dintre cele mai apreciate personalități artistice din țara noastră. Născut în 1938, la București, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1963, la clasa profesorilor Ion Sahighian și David Esrig.

Remarcat chiar în spectacolul de absolvire, „Trei gemeni venețieni”, în care interpreta triplul rol al lui Zanetto, debutează pe scena profesionistă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. În scurt timp, revine în București, mai întâi la Teatrul Nottara și la Teatrul de Comedie, iar apoi, ca actor, regizor și director general adjunct, la Teatrul Național.

În aceeași perioadă, este invitat să se alăture corpului profesoral al Institutului de Teatru și Cinematografie — ca profesor și, ulterior, Decan al Facultății de Teatru, contribuind decisiv la formarea a cinci promoții de actori. Printre cele mai cunoscute nume îi putem menționa pe: Claudiu Bleonț și Claudia Maxim (promoția 1983), Diana Gheorghian, Natașa Raab, Adrian Titieni și Angel Rababoc (promoția 1988), Cornel Scripcaru și Mihai Bisericanu (promoția 1990, împreună cu Gelu Colceag), Mihai Călin și Tania Popa (promoția 1994), Monica Davidescu și Florin Dumitru (promoția 1998).

Performanțele sale artistice și pedagogice s-au bazat întotdeauna pe principii riguroase în pregătirea actorului, dublate de inteligență și simț scenic. Dincolo, însă, de imaginea severă a profesorului și creatorului de succes, s-a ascuns întotdeauna, și așa cum ne dezvăluie un apropiat colaborator al său, Alexandru Lazăr un om „duios, tandru, sentimental, melancolic, plăcut, simpatic, amabil, binevoitor, sincer, loial, ager, pătrunzător, dinamic, plin de surprize, onest, integru și peste toate BUN PRIETEN”.

Bibliografie

Actor, regizor și director ge­neral al mai multor teatre, profesor, ac­tual­mente pensionar şi directorul com­paniei ” Teatrul Meu „, licenţiat în actorie şi regie în 1963, Grigore Gonţa s-a născut la 23 ianuarie 1938 la Bu­cureşti şi a absolvit IATC, pr­o­mo­ţia 1963. După patru ani de la absolvire, în 1967 devine lector universitar la Institutul de Teatru, în 1982 este numit conferențiar universitar asociat la IATC, apoi între 1985-1986, devine profesor universitar asociat, în 1991 profesor universitar la Catedra de Arta Actorului, iar în 1997- Decan al Facultãtii de Teatru din UATC, București, generații de actori deosebiți, actori cu un nume mare astazi,( pe Claudiu Bleonț, Monica Davidescu, Mihai Cãlin…),trecând prin mâna sa. Cel ce este poreclit „GENERALUL” în lumea artistică a teatrului, debutează ca actor de film încă de pe băncile facultății în  1961 – ” Omul de lânga tine „, mai interpretează sporadic câteva roluri secundare, dar nu se impune în lumea cinematografică.În teatru însă este biruitor, nu atât ca actor cât mai ales ca regizor. Regizează aproape 50 de  piese de teatru , dintre care, pentru iubitorii acestuia, reamintesc câteva succese remarcabile: ” Numele Trandafirului „, , ” Nunta lui Krecinski „,  ” Tache, Ianke si Cadar „cu celebrul ” TRIFOI de AUR ” actoricesc : Radu Beligan, Gheorghe Dinica și Marin Moraru și premiera 2012 de la Teatrul Evreiesc de Stat : ” Un rege Lear evreu „Ca oricare personalitate  artistică (V.I.P.) presa l-a mai și atacat din când în când cu știri de genul: ” Director general adjunct în perioada 2001-2003, Grigore Gonta a avut o perioadă fructuoasă sub domnia lui Săraru, devenind cel mai activ regizor de la Național  și fiind distribuit și ca actor în mai multe piese. Incisiva promovare a lui Grigore Gonta a coincis în ultimii patru ani cu un boicot al regizorilor de teatru consacrați. „Au fost regizori care au refuzat să mai colaboreze în această perioadă cu Teatrul Național“, spune actorul și regizorul Dan Puric.”Relația strânsă pe care Săraru a avut-o cu Răzvan Theodorescu, Alex Mihai Stoenescu, Grigore Gonta sau Dan Pita s-ar datora, potrivit informațiilor care circulă în mediul artistic, apartenenței la masonerie, mai exact la Marea Loja Națională a României (MLNR), condusă de Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici.”Grigore Gonţa este că­sătorit cu actriţa Eugenia Maci şi au împreună o fată, pe nume Daria.”Pentru pasiunea sa devoratoare pentru teatru, pentru că pune imaginaţia publicului mereu să lucreze, pentru că slujeşte cu talent şi credinţă arta, pentru că şi-a pus amprenta de regizor pe „Un rege Lear evreu”, Jurnalul Naţional îl declară pe Grigore Gonţa „Omul Zilei”. (ianuarie 2012 )

A.G.

Tags : actorfilmgrigore gontaregizorteatruuatc

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.