close
Artă

Imagini de colecție: 9 fotografii vechi care au făcut istorie

Într-o lume în care aproape oricine are o cameră foto, obsesia pentru imagini este mai mare ca oricând. În urmă cu aproape două secole, însă, fotografia era ceva extrem de rar, iar cei mai mulți oameni nu erau fotografiați niciodată. Aceste fotografii vechi au fost printre primele făcute vreodată. Au un farmec aparte și ne transpun într-o lume enigmatică, dispărută de mult, despre care am auzit doar din cărți.

1. Fotografii vechi – Primul om imortalizat vreodată

Fotografii vechi - Primul om

Foto: wikipedia.org

Această fotografie, făcută de Louis Daguerre pe o stradă din Paris, datează din 1838. La o primă vedere, instantaneul nu are nimic deosebit, fiind imaginea unei străzi pustii.

Dar, la o privire mai atentă, în colțul din stânga jos, poate fi observată silueta unui om. Ei bine, această persoană, a cărei identitate nu este cunoscută, este primul om imortalizat vreodată de o cameră foto.

2. Cel mai vechi autoportret

Fotografii vechi - Robert Cornelius

Foto: reddit.com

Autoportretele (foarte cunoscute astăzi ca selfies) au devenit ceva obișnuit de când telefoanele mobile sunt dotate cu camere. Cu toate acestea, preocuparea oamenilor pentru autoportrete nu este deloc nouă.

Primul selfie a fost realizat în 1839 de un bărbat pe nume Robert Cornelius. El a folosit dagherotipia, o tehnică de fotografie numită după faimosul fotograf Louis Daguerre.

3. Prima imagine a unei femei născute în secolul al XVIII-lea

Fotografii vechi - Hannah Stilley

Foto: reddit.com

Acesta este portretul unei femei pe nume Hannah Stilley, născută în 1746. Portretul a fost realizat în 1840, când femeia avea deja 94 de ani.

4. Prima fotografie de presă

Fotografii vechi - Prima fotografie de presa

Foto: telegraph.co.uk

Imaginea, realizată tot prin tehnica dagherotipiei, a fost realizată în Franța, în 1847, și înfățișează o arestare. Instantaneul este considerat cea mai veche fotografie de presă din istorie.

5. Prima fotografie a unei amputări

Fotografii vechi - Amputare

Foto: commons.wikimedia.org

Imaginea a fost realizată pe 18 aprilie 1847, în timpul războiului mexicano-american. Fotografia a imortalizat momentul în care piciorul unui sergent pe nume Antonio Bustos este amputat de chirurgul belgian Pedro Vander Linden.

6. Prima fotografie făcută din aer

Fotografii vechi - Boston

Foto: reddit.com

Instantaneul a fost realizat în 1860, de James Wallace Black, dintr-un balon care zbura la o înălțime de 600 de metri. În imagine se văd străzile orașului american Boston.

7. Fotografii vechi – expediție japoneză la Sfinx

Fotografii vechi - Sfinx

Foto: en.wikipedia.org

Instantaneul a fost realizat în 1864, în fața Sfinxului de pe Platoul Gizeh. În imagine se văd membrii unei misiuni diplomatice japoneze care, în drum spre Europa, s-a oprit în Egipt pentru o scurtă vizită.

8. Prima fotografie de pașaport

Fotografii vechi - Pasaport

Foto: benbeck.co.uk

Statele Unite ale Americii au fost prima țară care a folosit fotografii pe pașapoarte, în 1914. Imaginea de mai sus este cea a unui pașaport american, care poartă data de 2 martie 1915.

Aceasta este cea mai veche astfel de fotografie identificată până acum și îi aparține unei femei pe nume Margaret Sanger, care călătorea sub pseudonimul Bertha L. Watson.

9. Prima fotografie color făcută vreodată

Fotografii vechi - Foto color

Foto: widewalls.ch

La aproape 20 de ani de la apariția dagherotipiei, matematicianul și fizicianul scoțian James Clerk Maxwell a realizat prima fotografie color din istorie.

Instantaneul a fost făcut de Maxwell împreună cu fotograful Thomas Sutton și reprezintă o fundă din stofă în carouri. Fotografia a fost prezentată pentru prima oară de Maxwell în 1861, cu ocazia unui curs.

I.P.

Tags : aparate fotofoto incredibileprimele fotografii

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.