Pe Ivan Patzaichin l-am cunoscut la sfârșitul lui mai 1996. Colaboram la un post de televiziune (Telecable) și la o publicație (ZIUA – Ediția de Prahova), ambele din Ploiești. La sugestia directorului artistic de la Telecable, am făcut câteva deplasări la Snagov, înainte și după Jocurile Olimpice de la Atlanta, dar și două deplasări la Mila 23, localitatea tulceană în care s-a născut cel mai mare canoist al tuturor timpurilor, unde am realizat mai multe reportaje pentru televiziune. Din nefericire (și în împrejurări pe care nu este cazul să le menționez aici), filmele s-au pierdut. Tot ce a mai rămas în urma acelor incursiuni sunt câteva materiale scrise și publicate în acea perioadă. Dar nu tot ce am scris s-a păstrat. Pe parcursul acestei luni vă voi prezenta câteva texte salvate.
Textul pe care vi-l prezint acum ar fi putut trezi entuziasmul unora sau zâmbetul îngăduitor al altora. Ploieștenii vor înțelege imediat de ce.
Ivan Patzaichin este convins că pe lacul de la marginea Ploieștiului se pot desfășura competiții ale sportului padelei și pagaiei
Abordat de curând la Snagov, antrenorul coordonator al Lotului Național de Caiac-Canoe al României, Ivan Patzaichin, ne-a mărturisit că (la îndemnurile soției sale, Georgiana, originară din Ploiești) a ”inspectat” în câteva rânduri lacul din Parcul Bucov, aflat la ieșirea din orașul ”Aurului Negru” spre Buzău. Scopul ”analizelor” repetate a fost stabilirea măsurii în care acesta ar putea găzdui competiții de profil, ”firește, pe distanțe scurte, ținând seama de lungimea și debitul lacului”.
Astfel, după cele văzute la fața locului, Patzaichin s-a hotărât să propună oficialităților locale construirea unei baze sportive pentru tinerii prahoveni, aspiranți la titlurile de campioni si padelei și pagaiei.
”Lacul Bucov este foarte bun pentru așa ceva, cei care s-ar antrena aici având în plus avantajul de a păstra un contact permanent cu tehnicienii și sportivii de la Lotul Național ce se pregătesc centralizat, în cea mai mare parte a anului, la Complexul Sportiv Național de la Snagov”, ne-a precizat fostul mare campion olimpic, mondial și european, astăzi reputat tehnician.
Tot domnia sa a adăugat imediat că ”Astfel, prahovenii au șansa să crească mai repede în valoare”.
Să recunoaștem că ideea pare extraordinară, de-acum însă rolul principal revenind edililor unui municipiu – sperăm – cu drag de sport.
Iulie 1996
(Leonida Corneliu Chifu)