close
ActualitatePromovate

A murit Gral-lt. Ion Dobran, veteran de război

Zi de doliu pentru întreaga suflare cu adevărat românească !

Azi-noapte, după 102 ani de existență, și-a încheiat ultima misiune lumeasca Dl. General Locotenent (rtr) Ion Dobran – veteran de război.

Glorie eternă și vestică pomenire !
Îi vom păstra veșnic viu spiritul de luptător și vom face tot ce ne stă în putere pentru a-l face să fie mândru de noi de acolo, din Ceruri !
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească de-a dreapta Lui !

(Angela Negrotă)


Ion Dobran (n. 5 februarie 1919, Văleni-Podgoria, jud. Argeș, România – d. 24 septembrie 2021) a fost un aviator militar român, unul din așii aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial. A zburat inițial pe avionul IAR 80, iar ulterior pe Bf 109G.

A participat la războiul din Est, la campania de la Mariupol, luptând împotriva aviației URSS, la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, luptând împotriva aviației de bombardament americane și la campania din Cehoslovacia, luptând împotriva Germaniei, efectuînd misiuni inclusiv în 9 mai 1945, ultima zi a războiului. A fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (albastră) din Grupul 9 Vânătoare.  A luat parte la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene și a avut 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile și una la sol.  A fost decorat cu Ordinul Steaua României, Ordinul Coroana României și Ordinul Virtutea Aeronautică. În data de 30 ianuarie 2019 a fost înaintat la gradul de general locotenent de aviație în retragere.

Locotenentul av. Ioan Dobran a fost decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautică cu spade, clasa Crucea de Aur cu prima și a doua baretă (ambele la 6 octombrie 1944).

Decorații

  • Ordinul „Virtutea Aeronautică” cu spade, clasa Crucea de Aur cu 1 baretă (6 octombrie 1944)
  • Ordinul „Virtutea Aeronautică” cu spade, clasa Crucea de Aur cu 2 barete (6 octombrie 1944)

(Wikipedia)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.