close
PersonalitățiPromovate

La Mulți Ani, maestre ILARION IONESCU-GALAȚI

Astăzi, Ilarion Ionescu-Galaţi (născut Ioan-Ilarie Ionescu-Galaţi), violonist şi dirijor, director onorific al Filarmonicii din Ploiești împlinește venerabila vârsta de 80 de ani. Redacția 24pharte.ro îi urează Maestrului un sincer „La Mulți Ani și multă sănătate!”

Născut în 1937, Ilarion Ionescu-Galați a început studiul muzicii de la vârsta de 3 ani, sub îndrumarea tatălui său, pentru ca pregatirea sa artistică să se desăvârșeasca în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, unde a absolvit secția vioară.

Figura proeminentă a școlii interpretative românești, I.Ionescu-Galati este denumit si „dirijorul pictor”, „Omul-orchestră”, iar auzul său absolut a devenit proverbial.

A studiat vioara la Conservatorul Ciprian Porumbescu” din București. Fiind bursier la Ecole Normale de Paris, a studiat tehnica și arta conducerii orchestrelor simfonice cu Pierre Dervaux și Charles Munch. Apoi se perfecționează în America cu marii dirijori Eugene Ormandy și Leopold Stokowski.

Din 1968, de la întoarcerea sa în Romania, a devenit dirijor permanent al orchestrei filarmonice din Brașov. A dirijat de atunci toate orchestrele naționale, iar în străinatate a condus orchestre simfonice din Italia, Statele Unite ale Americii, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Mongolia, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și altele.

A colaborat cu soliști de prestigiu asa cum sunt Lazar Berman, Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Daniel Safran, Igor Oistrach, Fazil Say, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Ruggiero Ricci, Magda Tagliaferro, Rudolf Kerrer, Felicia Filip, Stefan Ruha, Dan Grigore, Valery Oistrach, Pavel Berman, Ayla Erduran, Viktor Tretiakov, Viktor Pikaisen, Mihaela Martin, Mihaela Ursuleasa, Costas Cotsiolis, Theodore Kerkezos, Sabine Meyer, Vladimir Orlov, Silvia Marcovici, Lola Bobescu Idil Biret, Alexander Toradze, Nelly Miricioiu și altii.

A fost director și dirijor permanent al orchestrei filarmonice din Istambul, respectiv dirijor permanent al orchestrei din Ankara, ambele din Turcia si orchestrelor simfonice din Gävle și Uppsala din Suedia.

În anii ’70, fondează Festivalul de Muzică de Cameră Brașov.

Fiul său este violonistul Florin Ionescu-Galați, solist al Filarmonicii din Brașov.

În 2008, pianista Ioana Maria Lupascu publică romanul nonfiction „Prințul baghetei” (Ed. Meteor Press) care îl are ca personaj principal pe Ilarion Ionescu-Galați.

Ilarion Ionescu-Galaţi, pe numele real Ioan-Ilarie Ionescu Galaţi, este violonist şi dirijor român, dirijor şi director onorific al Filarmonicii din Ploieşti.

„De la generaţie… la generaţie” este titlul concertului organizat, anul trecut, de Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti în care protagonişti au fost dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi şi fiul său, violonistul Florin Ionescu-Galaţi, colaborând pe scenă în Concertul nr. 2 de Henryk Wieniawski.

F.P.

Tags : dirijorfilarmonica ploiestiIlarion Ionescu-Galaţiviolonist

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.