Deși nu au trecut decât două luni de la preluarea Președinției Consiliului UE de către România, au și început să apară accente critice cu privire la modul în care Bucureștiul își exercită obligațiile asumate.
Influentul portal EUobserver, preluat de Agenția de Presă RADOR, scoate în relief faptul că actualul Consiliu UE ”lasă impresia că lucrurile au rămas în urmă”. Altfel spus, s-ar fi adâncit așa-numita situație de euro-paralizie, însă nu neapărat din cauza noianului de probleme cărora trebuie să le facă față acest organism, ci și, cel puțin parțial, datorită ”tergiversării practicate de actuala Președinție UE a României”
În mod evident, situația nu este deloc una simplă, inclusiv pe fundalul provocărilor pe care le ridică dilematica părăsire de către Marea Britanie a Uniunii Europene. Ceea ce complică însă suplimentar lucrurile ar fi potrivit, portalului Ziare.com, faptul că ”Guvernul Dăncilă escaladează conflictul cu Uniunea Europeană”. Între timp, însă, majoritatea grupurilor politice mari din Parlamentul European și-au exprimat dezaprobarea față de tacticile actuale ale majorității parlamentare de la București, dar și susținerea explicită a candidaturii fostului Procuror-Șef DNA pentru cea mai înaltă magistratură juridică nou creată – Parchetul European Anticorupție.
Natura spinoasă a conflictului este că același Consiliu UE are de adoptat decizii grave cu privire la activarea Articolului 7 contra Varșoviei, în primul rând, dar mai nou și contra Budapestei. Complicarea suplimentară a situației ar proveni, potrivit aceluiași comentariu, din faptul că actuala candidatură menționată mai sus ar fi devenit, în mod deliberat, ”noul teren experimental, pe modelul referendumului pentru redefinirea familiei”. Per ansamblu, ”fragmentarea socială” extremă la care s-ar fi ajuns ar fi în realitate parte integrantă dintr-o presupusă strategie ”de care Kremlinul este singurul care poate profita”.
Pe de altă parte, există și o presiune indirectă a Casei Albe contra unei eventuale autonomii exagerate a liniei geo-politice practicate de Bruxelles. Apropierea alegerilor europarlamentare devine și ea tot mai mult un factor de presiune pentru că grupului populiștilor, care ia cu asalt Bruxelles-ul este orchestrat cu efecte destul de îngrijorătoare de mișcarea Cinque Stelle din Italia, care a ajuns în sondaje pe locul doi în intenția viitoare de vot.
Așadar, mozaicarea excesivă cu care se confruntă tabloul european, pe fundalul unei adânciri a crizei de autoritate a Președintelui Tramp, nu pot decât să convină intențiilor și intereselor actuale ale Moscovei, care era de așteptat să vizeze o anemiere tot mai palpabilă a unității europene.
Sever AVRAM
Comentariu la: http://www.rador.ro/2019/02/19/revista-presei-internationale-19-februarie-2019/