close
Sfinții zilei

Luni, 3 iulie – Sf. Mc. Iachint; Sf. Anatolie, Patr. Constantinopolului

Sfântul Mucenic Iachint, pomenit în calendarul creștin ortodox la 3 iulie, era din Cezareea Capadociei, slujitor la masa împăratului Traian (98-117).
Pentru că a fost pârât că este creştin, a fost silit să guste din jertfele idoleşti, însă a refuzat categoric şi a mărturisit pe Hristos. Acolo i s-a dat să mănânce numai din cele jertfite idolilor, Sfântul Iachint refuzând să guste din această hrană a rămas nemâncat timp de patruzeci de zile, dându-și sufletul după acest timp.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierarh Anatolie, patriarhul Constantinopolului. Acesta, fiind preot, era cel care vorbea în numele Bisericii Alexandriei (purtător de cuvânt).
A fost hirotonit arhiepiscop al Constantinopolului în vremea împăratului Teodosie cel Mic (408-450). A participat la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon din anul 451

Sfântul Anatolie a păstorit Biserica cu dreaptă credință opt ani.

Tags : calendar crestin ortodoxsfintii zilei

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.