close
Social

Mobilizare națională în contextul caniculei

Autorităţile se mobilizează în faţa valului de caniculă. La nivel naţional, în jur de o mie de ambulanţe şi echipaje SMURD sunt pregătite să intervină. Apelurile de urgenţă medicală au sporit, de altfel, în ultimele zile.

Spitalele au primit ordin să îşi asigure stocuri suficiente de medicamente. Primăriile au obligaţia să amplaseze în zonele aglomerate puncte de prim-ajutor.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite expunerea prelungită la soare şi deplasările la orele prânzului. Hidratarea este imperativă, cu un pahar de apă băut la fiecare 15 – 20 de minute, fără a aştepta să ne fie sete.

Pompierii sunt și ei în alertă. Temperaturile ridicate favorizează izbucnirea incendiilor de vegetaţie.

Nu în ultimul rând, canicula perturbă circulaţia trenurilor. Garniturile ajung cu întârziere la destinaţie din cauza restricţiilor de deplasare.

Fructele şi legumele proaspete asigură în alimentaţie o mare cantitate de apă.

Hrana trebuie cumpărată din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale.

De evitat, băuturile cu un conţinut ridicat de cofeină sau zahăr, deoarece sunt diuretice.

În zilele călduroare, ar fi bine să purtăm haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.

Se impune o atenţia deosebită pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.

Meteorologii au avertizat că, în cursul zilei de joi, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi accentuat — indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34-36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

R.C.

Tags : anmcaniculameteoprognoza vremiivreme

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.