close
România Mare

Moldova devine tot mai dependentă de importul de benzină din România

stiri.md

În prima jumătate a acestui an importul de produse petroliere în Moldova a înregistrat o creştere de aproape 2% şi a constituit 377.726,7 tone, arată date publicate de ANRE.

Mai mult de 71% din importurile de produse petroliere au fost motorină – 268.765,7 tone, care s-au majorat cu peste 4%, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

100% de benzină este importată din România

În acelaşi timp importurile de benzină au stagnat la nivelul de 80.000 de tone, iar cele de gaz lichefiat s-au diminuat cu circa 16% până la 28.826,6 tone.

România reprezintă principalul furnizor de produse petroliere deținând din totalul importat o cotă de 100% la benzină și 86,75% la motorină.

“Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în statul vecin și distanța mică care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici”, explică ANRE.

Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale pot fi menționate Federația Rusă cu o cotă de 7,83% la motorină, Belarus cu 4,17% la motorină și Bulgaria cu 1,18% la motorină.

Importurile de gaz lichefiat sunt efectuate din trei țări: Federaţia Rusă, România și Kazahstan. În cazul gazului lichefiat poziția de lider este ocupată de Federația Rusă, care deține o cotă de 43,25%.

Această tendință se explică prin faptul că prețul de vânzare a gazului lichefiat din Federația Rusă este mai mic decât în alte regiuni, aceasta fiind urmată de Kazahstan cu 32,51% și România cu 24,24%.

Cât despre preţurile medii de import apoi în dolari acestea au crescut mai lent decât în lei.

Factorii principali care au dus la majorarea prețului de import la produsele petroliere principale și la gazul lichefiat sunt creșterea prețurilor la burse regionale și deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA, explică ANRE.

Un alt factor este majorarea de la 1 ianuarie 2018 cu peste 10% a accizei de import.

(stiri.md)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.