close
PersonalitățiPromovate

Nae Ionescu

În data de 16 iunie 1890, la Brăila, s-a născut Nae Ionescu, una dintre cele mai importante personalități academice din perioada interbelică. Filosof, logician și gazetar român, a fost considerat unul dintre cei mai importanți profesori universitari interbelici, reușind să formeze personalități precum: Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Petre Țuțea, Constantin Noica, Vasile Băncilă și mulți alții.

A urmat studiile primare, gimnaziale și liceale în orașul natal. S-a înscris apoi la Facultatea de Litere și Filosofie din București, iar după absolvirea acesteia a devenit profesor la Liceul „Matei Basarab” (1912). După o perioadă de lucru la revistele „Studii filosofice” și „Noua Revistă Română” , a plecat în Germania, la Gottingen, pentru a-și completa studiile. În 1919 a reușit să-și termine teza de doctorat la Universitatea din München cu teza: „Logistica ca o nouă încercare de definire a matematicii”.

După ce s-a întors în România, și-a dedicat activitatatea revistei ,,Ideea europeană” (în colaborare cu Constantin Rădulescu-Motru) și a condus revista ,,Cuvântul”, locul în care au publicat și studenții săi: Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran. Cea mai importantă operă a sa este „Roza vânturilor” (1937) care este alcătuită dintr-o multitudine de articole gazetărești, culese la inițiativa lui Mircea Eliade. Nae Ionescu a impus orientarea filosofică „existențialist-creștină, de nuanță ortodoxă” (cum spunea Mircea Eliade) sau trăirismul (vitalism cu nuanțe ortodoxe).

S-a stins în data de 15 martie 1940, la vila sa din Băneasa, de față fiind Cella Delavrancea. Asupra regelui Carol al II-lea planează bănuiala că ar fi ordonat asasinarea marelui filosof, ipoteză încă neconfirmată.

Opera și ideile lui Nae Ionescu au fost de nenumărate ori contestate, dar și apreciate, atât de personalitățile vremii, cât și de cititorii din prezent. Rămâne în istorie ca una dintre cele mai controversate personalități din perioada interbelică, dar și ca unul dintre cei mai buni academicieni, nu doar datorită realizărilor științifice, cât și pentru faptul că a inspirat o întreagă generație de intelectuali români, unii dintre ei sfârșind martiric în închisorile comuniste.

#ligastudentilor #cenaclulcultural #naeionescu

Via Cenaclul Cultural „Aron Pumnul”

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.